האם החוק מחייב דפיברילטור ואיפה?
אחד מגורמי המוות המרכזיים בעולם המערבי בכלל ובישראל הפרט, הוא מחלות לב וכלי דם. בכל שנה נפטרים כ-8,000 בני אדם עקב מחלות לב ודום לב, ורובם המוחלט אינם שורדים התקפי לב. אחת הסיבות העיקריות לכך היא העדר ציוד מספק לטיפול מהיר ומידי בדום לב, ובעיקר בשל היעדר קיומו של מכשיר דפיברילטור, מכשיר המאפשר מתן שוק חשמלי ללב לצורך טיפול באספקת דם שאינה תקינה. למעשה, אנשים שלוקים בדום לב הם בסבירות גבוהה יותר להינצל אם בתוך דקות בודדות יינתן להם טיפול באמצעות המכשיר. כ-90 אחוזים מהמקרים יובילו להצלה, וזהו נתון משמעותי שמסביר מדוע נקבע כבר בשנת 2007 חוק המחייב שימוש בדפיברילטור. מה בדיוק אומר החוק ואיפה נדרש המכשיר?
החוק להצבת דפיברילטורים
על פי החוק שעלה להצבעה לפני כעשור, נקבעה חובה להציב מכשירי דפיברילציה במקומות ציבוריים ובכל מקום שבו ריכוז גדול של בני אדם. מרכזי קניות נמצאים ברשימת המקומות הללו, כמו גם משרדי ממשלה, רשויות מקומיות, שדות תעופה, תחנות מרכזיות (אוטובוסים ורכבות), אניות נוסעים וכן מגרשי ספורט גדולים, בתי אבות, כלא ובתי מלון המונים למעלה מ-100 חדרי אירוח. בנוסף נקבע כי גם מכוני כושר ומועדוני קאנטרי מחויבים להציב דפיברילטור במקום, וכן מקומות עבודה שבהם 500 עובדים או יותר. אפשר להבין את חשיבות החוק ואת הסיבות לבחירת מקומות אלה ברשימה החשובה הזו. זאת משום שבמקומות אלה עולה הסבירות להופעתן של בעיות לב שונות, ומכשיר דפיברילציה הוא קריטי להצלת חיים.
מה עוד קובע החוק?
החוק להצבת דפיברילטור במקומות ציבוריים קובע כמה כללים נוספים. ראשית, עובדי המקום מחויבים להשתתף בקורס החייאה כדי ללמוד את השימוש במכשיר. יתרה מכך, מקומות העונים על ההגדרה בחוק שלא ידאגו להציב את המכשיר במקום צפויים לקנס גבוה במיוחד, מ-10,000 שקלים לעבירה ראשונה ועד קנס משולש בגין עבירה חוזרת. אם כן, מקומות עבודה ומתחמים ציבוריים הומי אדם חשוב שיכירו את החוק. כך ניתן למנוע לא רק את הקנס הגבוה פי כמה מעלות המכשיר, אלא חשוב מכך – זוהי הדרך למנוע אובדן חיים. אחד המקרים הקלאסיים המוכיחים את חשיבות המכשיר הוא המקרה שבו שופט כדורגל לקה בדום לב בזמן משחק וניצל בזכות קיומו של דפיברילטור במקום. מאחר ואין לאיש ספק עד כמה המכשיר הזה חיוני, אין גם ספק שלחוק יש משמעויות אדירה ויכולת בלתי רגילה להשפיע על איכות הטיפול במצבים מהסוג הזה.