סימנים להתקף לב
התקף לב-מהו התקף לב? מהם הגורמים?
מחלות לב וכלי דם
מחלות לב וכלי דם הן כיום גורם המוות העיקרי בעולם המערבי ולכן יש לאתר אותן מוקדם ככל האפשר.
כיום אין אדם שאינו מכיר את המונח "התקף לב" אך לא כולם באמת מבינים את משמעותו.
גם אדם בריא ללא היסטוריה רפואית עלול ללקות באוטם בשריר הלב ("התקף לב") ולצערנו הגיל הממוצע בו עלולים ללקות במחלה זו הולך ויורד וכיום עומד על טווח הגילאים 35-40 ומעלה.
לכן, למאמר זה חשיבות רבה ביותר – בכדי לנסות עד כמה שניתן להציל את עצמכם ו/או הקרובים אליכם חשוב להבין את התהליך המוביל לכך, כמו כן גם את גורמי הסיכון שעל חלקם אנו יכולים לשלוט וכך להפחית את הסיכון ללקות באוטם שריר הלב.
על מנת שנוכל להבין את הנושא נפתח את המאמר בהקדמה מתומצתת וחשובה:
כל איבר בגוף האדם כולל השרירים מורכב מתאים. על מנת שהתא יוכל לייצר אנרגיה הוא זקוק לסוכר (גלוקוז) וחמצן (O2).
סוכר וחמצן מהווים את חומרי הגלם עבור ייצור אנרגיה, וכאמור השרירים שלנו מורכבים מתאים.
הלב שלנו פועם (פעילות מכאנית) בזכות הפעילות החשמלית המכתיבה את קצב פעילות הלב. אנו מניחים כי הזדמן לכם להאזין לפעימות הלב שאינן פעימה והרפיה, אלא שתי פעימות בטווח זמנים קצר בניהן ולאחר מכן הרפיה.
לב גוף האדם מחולק ע"י מחיצה המפרידה בין צדו השמאלי (העשיר בחמצן) לצדו הימני (העשיר בפחמן דו-חמצני). כל צד בלב מחולק לעליה ממנה עובר הדם דרך שסתום חד כיווני לחדר ומשם יוצא הדם אל מחזור הדם.
קוצב הלב הראשי (SA node) הממוקם בעליה הימנית מייצר דחפים עצביים ופשטות "נותן פקודה" לעליות להתכווץ. בו בזמן הוא שולח דחף עצבי לקוצב הלב המשני (AV node) הממוקם במחיצה בין שני החדרים וכך מעביר את "הפקודה" לקוצב המשני הגורם להתכווצות החדרים. לאחר מכן מתקיימת הרפיה של שריר בלב הנקראת דיאסטולה, כיווץ שריר הלב נקרא סיסטולה.
במצב תקין בו הלב פועל באופן בריא הקוצבים הללו גורמים לפעילות מכאנית תקינה של שריר הלב (מיוקרד).
שריר הלב, כמו כל שריר אחר בגופנו זקוק גם הוא לדם העשיר בחמצן וסוכר ע"מ לפעול.
אם כך, חשוב שנכיר את המושג הבא:
עורקים קורונרים / כליליים – מאבי העורקים (העורק הראשי והגדול ביותר בגוף האדם שממנו מתחיל מחזור הדם הגדול) יוצאים העורקים הקורונרים / הכליליים לשריר הלב עצמו (מיוקרד). למעשה, תפקידם של העורקים הללו הוא לספק דם לשריר הלב עצמו על מנת שיוכל לפעול.
ועכשיו נגיע למחלות לב וכלי דם, כשהמחלה השכיחה ביותר הינה "התקף לב" (אוטם בשריר הלב). אוטם בשריר הלב מתרחש עקב תהליך אשר מתרחש בגופנו מהיום בו נולדנו ויש בידנו כלים להאט את התהליך. התהליך נקרא "טרשת עורקים".
טרשת עורקים: מהיום בו נולדנו מתחיל תהליך שנקרא טרשת עורקים שהוא למעשה הצטברות ושקיעה של רובד טרשתי המכונה "פלאק" בדפנות העורקים בהם זורם הדם, מה שגורם לאט לאט להיווצרות של העורקים ומקשה על זרימת הדם. שכבת הפלאק בדפנות העורקים מורכבת למעשה מכולסטרול, שומנים, סידן, סוכרים, ועוד.
חשוב לציין שתהליך זה מתקיים בכלי דם שונים בגוף ולא רק בעורקים הקורונרים/הכליליים. אך במאמר זה אנו מתייחסים לתהליך טרשת העורקים בעורקים הקורונרים/הכליליים בלבד, משום שכאמור הם אלו שמובילים דם לשריר הלב ולכן זה השלב הראשוני המהווה את הבסיס למחלות הלב.
את תהליך זה אנו יכולים להאט. כמובן שיש גורמים המשפיעים על קצב התקדמות התהליך שאין לנו שליטה בהם, אך יחד עם זאת קיימים גורמים רבים התלויים בנו ובאמצעות שמירה על אורח חיים בריא נוכל להאט ואולי אף למנוע החמרה של טרשת העורקים שמתקדמת עם השנים ועלולה לחסום יותר ויותר את מעבר הדם בעורקים.
הטבלה הבאה מרכזת את הגורמים התלויים (עליהם אנו יכולים לשלוט) ואת הגורמים הבלתי תלויים:
גורמים בלתי תלויים | גורמים תלויים |
גיל (עם השנים התהליך מתקדם ורמת הסיכון עולה) | העדר פעילות גופנית |
תורשה | אי הקפדה על תזונה נכונה |
מין בשנים בהן נשים עדיין מקבלות את המחזור החודשי רמת הסיכון שלהן פוחתת ולאחר מכן הן נמצאות באותה רמת סיכון כמו המין הגברי. | סכרת על אנשים הסובלים ממחלה זו יש להקפיד לשמור על איזון. |
כולסטרול | |
יתר לחץ דם | |
עודף משקל | |
לחץ/מתח נפשי ידוע לנו היום כי קיים קשר בין מצבנו הנפשי לבריאות פיזית. לעיתים לחץ נפשי עלול להוביל למחסור בשעות שינה אשר בפני עצמו עלול להזיק לבריאותנו. | |
עישון | |
סביבה חיצונית זיהום אוויר , עישון פסיבי ועוד. |
תעוקת חזה (Angina Pectoris):
במצב בו טרשת העורקים מתקדמת וכעת בעורק הקורונרי/הכלילי קיימת חסימה של יותר מ-40%. על כן אנו קודם כל ממליצים לגשת ולקיים בדיקות תקופתיות בקופ"ח מכיוון שקיימות דרכים לטפל בבעיה ולכן מומלץ ואף דרוש לבצע בדיקות תקופתיות (לפחות פעם בשנה) ובמידת הצורך לגשת לרופא קרדיולוג שייתן טיפול מתאים. אנו ממליצים גם לאנשים בריאים לבצע בדיקה שנתית במיוחד לאחר גיל 40.
הסימנים של תעוקת חזה:
כאב לוחץ בחזה לאחר מאמץ גופני ו/או לחץ נפשי
הכאב איננו משתנה במגע פיזי וחולף במנוחה בין 5-10 דקות.
הכאב יכול להקרין כאב לזרוע שמאל, רום הבטן, גב, לסת, ועוד)
ייתכן קושי בנשימה
חיוורון והזעה
בחילות ולעיתים גם הקאות
טיפול:
1. הרגעת החולה.
2. להושיב את החולה / חצי שכיבה- בצורה שנוחה לו.
3. אם מדובר בפעם ראשונה יש לדאוג שילך לרופא בהקדם (סימן מקדים לאוטם בשריר הלב "התקף לב" ! )
אם יש ספק אין ספק! אם קיים חשד לאוטם בשריר הלב יש להתקשר למד"א (101) בהקדם האפשרי.
אוטם בשריר הלב "התקף לב" (MI- Myocardial Infraction):
כשטרשת העורקים מתקדמת מאוד, הרובד הטרשתי "פלאק" תופס חלק נרחב בכלי הדם (במאמר זה- בעורקים הקורונרים/כליליים) ולפתע חלק מ"הפלאק" נשבר. אחד מתפקידי מערכת הדם הוא קרישה.
לצורך העניין נשתמש בדוגמא הבאה– ילד במהלך טיול שנתי נפל, נפצע וממקום החבלה (פצע) הוא מעט מדמם. לכולנו יצא לחבוש, להניח פלסטר או להפעיל לחץ ישיר על מקור הדימום על מנת שייפסק. מנגנון הקרישה המהווה את אחד מהתפקידים החשובים ביותר של מערכת הדם מתבצע ע"י טסיות הדם. טסיות הדם נצמדות אחת לשניה עד שנוצר שכבה חיצונית בצבע אדום/בורדו שהיא בעצם התחלה של החלמת החבלה משום שהיא מונעת את המשך הדימום. אם אותו ילד "יקלף את הפצע" הוא ידמם שוב ואף עלול להסתכן בזיהום, ולכן- אין לגעת בגלד! יש לתת למקום להחלים עד שלבסוף הגלד נושר.
כעת נחזור ל"פלאק" שנשבר. ממש כפי תהליך הקרישה בדוגמא, הגוף מזהה את השבר של הפלאק כפצע ומיד שולח למקום טסיות דם. טסיות הדם נצמדות זו לזו עד שנוצר קריש דם- קריש הדם גורם לחסימה מלאה של אותו עורק קורונרי/כלילי – מה שפוגע ישירות באספקת הדם העשיר בחמצן ובסוכר לשריר הלב. חסימה של עורק קורונרי/כלילי מהווה מצב חירום רפואי מסכן חיים הדורש הזעקת עזרה בהקדם האפשרי ופינוי לבי"ח להמשך טיפול עפ"י החלטת הקרדיולוג.
סימנים:
כאב לוחץ בחזרה שאיננו חולף במנוחה
הכאב איננו משתנה במגע פיזי
קשיים בנשימה
הכאב יכול להקרין כאב לזרוע שמאל, רום הבטן, גב, לסת, ועוד)
חיוורון והזעה
בחילות ולעיתים גם הקאות
סכנות:
דום לב– הפסקה מוחלטת של פעילות הלב וכך גם הפסקה מוחלטת של מערכת הנשימה- אין פעילות מכאנית ואין פעילות חשמלית של הלב.
"פרפור חדרים" (VF-Ventricular Fibrillation)- הפרעת קצב קטלנית: בהקדמה דיברנו על הקוצבים של הלב- הקוצב הראשי והמשני אשר מכתיבים את הקצב החשמלי לפיו הלב מקבל "פקודה" להתכווץ. במצב של הפרעת קצב זו- המון קוצבים רדומים "מתעוררים" וכל אחד מהם מכתיב קצב משלו ללב. בפועל- הלב מפרפר, לא פועם! אין התכווצות והרפיה של הלב כפי שצריכה להיות. במקרה זה קיימת פעילות חשמלית לא תקינה אך אין פעילות מכאנית. האדם שרוי במצב בו הוא ללא דופק (היעדר פעילות מכאנית) וללא נשימה.
בשני המקרים הללו עלינו לפעול עפ"י סכמת ההחייאה. מי מכם שמכיר את הסכמה, למד ותרגל כיצד לבצע החייאה (ומי שלא- חמור ביותר, שעוד היום יירשם לקורס החייאה ועזרה ראשונה- המקרים הללו אינכם צפויים ואתם יכולים במקרה חירום להציל את יקיריכם!) בוודאי זוכר שבשלב בו אנו מזעיקים את מד"א אנו מבקשים שיביאו לנו דפיברילטור- בהנחה ואנו נמצאים במקום ציבורי. ברגע שהדפיברילטור מגיע מחברים את המדבקות וממשיכים לפעול עפ"י הוראותיו. הדפיברילטור יודע לזהות אך ורק את הפרעת הקצב הזו (פרפור חדרים, VF). במידה והדפיברילטור יזהה VF הוא ימליץ על מתן שוק ויתדרך אתכם. השוק בעצם מאפס את הפעילות החשמלית של הלב (כמו "ריסטרט למחשב") והוא יכול להציל חיים. כבר בשנת 2007 עבר חוק בכנסת בו הוחלט שכל מקום ציבורי המונה מעל 500 איש מחויב להציב מכשיר דפיברילטור במקום- במרבית המקומות יש ולכן חשוב ביותר לבקש שיביאו לכם אותו בהקדם האפשרי. במידה והדפיברילטור לא יזהה את הפרעת הקצב הזו (VF) הוא יאמר לכם להמשיך בפעולות החייאה. ממליצים בחום להיכנס לקישור הבא בו תצפו באדם החווה "התקף לב" ומתמוטט ומי הציל את חייו אם לא מכשיר הדפיברילטור? החשיבות הרבה של הנושא באה לידיי ביטוי בחדשות ערוץ 2 מלפני מספר שנים: https://www.youtube.com/watch?v=fx7g8A43gPo
טיפול:
1. הרגעת והושבת החולה / חצי שכיבה- בצורה שנוחה לו.
2. להזעיק עזרה בהקדם האפשרי (להתקשר למדא, 101!)
3. אם יש ברשותכם אספירין וידוע שהאדם אינו רגיש לתרופה, יש לתת 300mg בלעיסה ולדווח למוקד מד"א
4. אם האירוע מתרחש במקום ציבורי יש לבקש מעובר אורח להביא בהקדם דפיברילטור!! (גם אם החולה עדיין בהכרה).
זכרו, אם יש ספק אין ספק! גם אם אינכם בטוחים הזעיקו עזרה, הזמן הוא הגורם החשוב ביותר.