מחלת הסוכרת
מחלת הסוכרת הינה מחלה שכיחה מאוד בקרב אוכלוסיית מדינת ישראל ואוכלוסיית העולם בכלל.
כיום, כמעט כל אחד מכיר אדם הלוקה בסוכרת, ואם אינך מכיר באופן אישי, אנו בטוחים כי שמעת על מחלה זו.
אך לצערנו, אלו שאינם מכירים באופן אישי אדם קרוב הלוקה במחלה, אינם יודעים מהו מנגנון הפעולה של המחלה ואת מצבי החירום שנובעים ממנה ולכן החלטנו לפרסם לציבור הרחב את המאמר החשוב הזה.
במאמר זה נכיר את המחלה, סכנותיה, דרכים להפחית סיכויים ללקות בה וכיצד לזהות מצבי חירום רפואיים הנובעים ממנה
אז מהי בעצם מחלת הסוכרת?
מחלת הסוכרת מתחלקת לשני סוגים, נקדים ונאמר כי במצב חירום הנובע ממנה אין זה משנה מהו סוג הסוכרת כיוון ששני הסוגים חשופים לשני מצבי חירום רפואיים כשאחד מהם מסכן חיים בטווח המיידי.
למעשה, בשני סוגי הסוכרת עליהם נפרט בהמשך הבעיה מתאפיינת בהעברת הסוכר (גלוקוז) לתאי הגוף ולמעשה נוצר מצב בו רמת הסוכר בדם גבוהה אך בתאים נמוכה.
חשוב להדגיש– כל האיברים בגופנו מורכבים מתאים. על מנת שתא יוכל להפיק אנרגיה (תהליך הנקרא "נשימה תאית") הוא זקוק לשני חומרי גלם והם חמצן (O2) וסוכר (גלוקוז). בהיעדר אחד מחומרי הגלם הללו- התא לא יוכל לבצע את התהליך הדרוש על מנת ליצר אנרגיה מה שמשליך על קיום החיים, היות וגם המערכות החיוניות בגופנו (מערכת העצבים, הדם והנשימה) זקוקות לחמצן וסוכר כדי להתקיים. שריר הלב, המוח ומערכת הנשימה (ריאות, שריר הסרעפת, השרירים הבין צילעיים וכו') דורשים גם חמצן וסוכר (לצורך הבהרה- ע"מ לקיים חיים שלושת המערכות הללו תלויות אחת בשניה).
ועכשיו… מעט מושגי יסוד בסיסיים הנדרשים להבנת המשך המאמר:
- הורמון– מולקולה המגיעה לתאים בגופנו דרך מחזור הדם. יש סוגים רבים של הורמונים כשלכל אחד תפקיד שונה.
- אינסולין– הורמון המופרש מאיבר בגופנו הנקרא לבלב. תפקידו של האינסולין הוא לסייע לסוכר (גלוקוז) לעבור ממחזור הדם אל התאים.
- הלבלב– איבר הממוקם בבטן העליונה בצד שמאל שמאחורי הקיבה. ללבלב מספר תפקידים, אך התפקיד הרלוונטי למחלת הסוכרת הינו ייצור הורמון האינסולין. הלבלב מווסת ומפריש את הורמון האינסולין בהתאם לרמת הגלוקוז בדם.
לדוגמא: אצל אדם בריא, לאחר שסיים ארוחה הרוויה בסוכר (הקינוח- סופלה שוקולד חם) מין הסתם יהיו רמות הסוכר בדם גבוהות, לכן הלבלב יגביר את ייצור האינסולין ויפריש אותו על מנת לסייע במעבר הסוכר לאחר תהליך פירוקו- הגלוקוז (חד-סוכר) ממחזור הדם אל התאים.
- רמות הסוכר התקינות בדם אצל אדם בריא הן 80-120mg/dl (מיליגרם לדציליטר דם).
- גלוקומטר– מכשיר המודד את רמת הסוכר בדם, חולי סכרת צריכים לבדוק את רמת הסוכר בדם מספר פעמים ביום ע"י דקירה בקצות האצבעות ולקיחת טיפת הדם היוצאת (לאחר חיטוי האצבע כמובן) באמצעות סטיק (חד-פעמי) אותו מכניסים למכשיר הגלוקומטר המראה את רמת הסוכר הנוכחית בדם.
גורמי סיכון למחלת הסוכרת:
- תורשה
- גיל
- השמנת יתר- היעדר בתזונה בריאה וביצוע פעילות גופנית.
- מחלות שונות
- תרופות מסוימות- לכן מומלץ להיוועץ עם רופא לפני שמתחילים לנטול תרופה חדשה.
- היריון- ישנן נשים שבזמן ההיריון לוקות בסוכרת זמנית הנקראת "סכרת היריון" – לכן חשוב להקפיד על מעכב.
- לחץ ומתח נפשי
- חבלה פיזית- לעיתים עלולה לפגוע בלבלב- לכן חשוב לא לזלזל ולהיבדק אצל רופא.
מחלת הסוכרת מתחלקת לשני סוגים:
- סכרת Type 1: מוכרת בשם "סכרת נעורים", מכיוון שבמרבית המקרים היא מופיעה בגיל הנעורים אך חשוב לזכור שקיימים מקרים חריגים בהם היא יכולה להופיע בגילאים מאוחרים יותר (קיימים מקרים בהם מתגלה המחלה אצל אנשים גם בטווח הגילאים 20-30).
בסוג זה של סכרת הבעיה הינה בלבלב- האיבר המייצר את הורמון האינסולין. המחלה מתאפיינת בכך שהלבלב אינו מייצר אינסולין או לחילופין מייצר אינסולין מועט. לרוב חולים בסוג זה יהיו עם משאבות המחוברות לגופם (בד"כ בבטן התחתונה) המזריקות לגופם את הורמון האינסולין למחזור הדם. כל החולים בסוג זה של סכרת צריכים להזריק באופן עצמאי לגופם אינסולין מספר פעמים ביום.
- סכרת Type 2: נוהגים לכנות אותה "סכרת מבוגרים". בסוג זה של סכרת הבעיה איננה קשורה לייצור האינסולין בלבלב. הבעיה הינה ברצפטורים (קולטנים) הקיימים בתאים שאינם מזהים הורמון האינסולין ולכן האינסולין איננו יכול לסייע לסוכר שבדם לעבור את התאים. אפשרות נוספת היא פגם מולקולרי בהורמון האינסולין, הגורם לרצפטורים לא לזהות את האינסולין ולכן הסוכר שבדם איננו יכול לעבור אל התאים.
חשוב להדגיש: אין זה משנה באיזה סוג סכרת חולה האדם, כל חולה סכרת חשוף לשני מצבי חירום רפואיים כאשר אחד מהם הינו מסכן חיים בטווח המיידי!
מצבי החירום:
- היפוגליקמיה (מחסור בסוכר בדם): כאמור, ערכים תקינים של סוכר בדם נעים בין 80-120mg/dl. במצב זה רמת הסוכר יורדת מתחת ל-80. מצב זה הינו מסכן חיים בטווח המיידי משום שדיברנו על כך שגם המערכות החיוניות לחיים (עצבים, דם ונשימה) זקוקות לחמצן וסוכר כדי לייצר אנרגיה. לכן ההתדרדרות מהירה והסכנה היא נזק בלתי הפיך לאיברים החיוניים ומצב זה עלול להתדרדר להחייאה במהירות.
סימנים:
- התדרדרות ברמת ההכרה
- דופק מהיר והזעה
- חיוורון ורעידות
- פרכוסים
- עצבנות, תוקפנות ובלבול
- כאבי ראש
- רעב
- חולשה
טיפול:
אם החולה עדיין בהכרה מלאה – לתת משקה / מאכל ממותק.
wאם חלה התדרדרות ולו הקלה ביותר ברמת הכרתו- יש למרוח לו דבש / נוטלה / כל דבר אחר הזמין לכם מתחת ללשון ועל החניכיים. ככה אנו מונעים סכנת חנק (פגיעה ברמת הכרה עלולה לגרום לאובדן רפלקסים ולכן הוא עלול להיחנק ממזון מוצק או שתיה).
וכמובן, הזעקת עזרה בהקדם- מד"א 101.
- היפרגליקמיה (עודף בסוכר בדם):
סימנים:
- ריח אצטון מהפה
- צמא
- יובש בריריות
- שתן מרובה ומרוכז
- עור חם ויבש
- דופק מהיר ונשימות מהירות
- חולשה
טיפול:
1. מתן נוזלים- מים.
2. אם ברשותו מזרק אינסולין עליו להזריק אינסולין (לאחר מדידה בגלוקומטר).
3. הזעקת עזרה בהקדם- מד"א 101.
דגש חשוב ביותר- אם הסימנים מצביעים על היפוגליקמיה (מחסור בסוכר בדם) יש להתייחס כהיפוגליקמיה ולפעול על פי הנחיות הטיפול למעלה. זכור! מצב של היפוגליקמיה מסכן חיים בטווח המיידי ומנגד היפרגליקמיה לא, לכן תמיד נחמיר אם יש ספק? אין ספק!!
סיפור מקרה:
אחת ממדריכות מלער התנדבה בעברה במד"א. לפני מספר שנים קיבלה קריאה באמבולנס ונמסר ע"י המוקד כי מדובר באישה כבת 40 , ידועה כחולה בסוכרת וכעת במצב של היפרגליקמיה.
המדריכה ונהג האמבולנס הגיעו לדירה והבחינו בחולה שנראתה חיוורת וחלשה, ביצעה בדיקה נוספת לידנו במכשיר הגלוקומטר שהיה בביתה שהראה תוצאה HI (רמת סוכר בדם 400 ומעלה).
לאחר מספר שניות הבחינה המדריכה כי הכרתה מתדרדרת בזמן שנהג האמבולנס הוציא את הגלוקומטר של מד"א, בזמן שהוא בדק את רמת הסוכר היא ביקשה מבעלה של הגברת שיביא לה מהמטבח דבש.
הצוות ישר מרח לחולה דבש מתחת ללשון ותוך כדי שנהג האמבולנס סיים את בדיקת הסוכר מכשיר הגלוקומטר של הצוות הראה רמת סוכר בדם 29mg/dl!! הגברת חזרה תוך מספר דקות להכרה מלאה וחייה ניצלו !
מסקנה: גם מכשור רפואי עלול להתקלקל ולכן תמיד יש להפעיל שיקול דעת ואם אתה מתלבט- יש להחמיר ולהתייחס כאל היפוגליקמיה ולפעול בהתאם!
פרטים נוספים ולתיאום קורס עזרה ראשונה צור קשר למרכז ההדרכה: 03-6700971