קורס מגישי עזרה ראשונה משרד החינוך

צרו קשר בWhatsApp דרך האייקון או דרך 03-6700971 ותענה במיידי

קורס מגישי עזרה ראשונה משרד החינוך

מדריך ותלמידים בכיתה
קורס מגישי עזרה ראשונה משרד החינוך

למרבה הצער, שמענו על לא מעט מקרים שבהם טיול כיפי של בית הספר הפך לחוויה נעימה הרבה פחות. כדי למנוע את התרחישים האלה נדרשת ערנות רבה וזהירות לא מבוטלת, אבל אין ספק שאת הסכנות קשה למנוע באופן מוחלט. עם זאת, יש גם כלים טובים שמאפשרים לנו להגיע ערוכים קצת יותר למצבים מהסוג הזה. ליווי של מגישי עזרה ראשונה הוא צעד בסיסי וחשוב מאוד, כזה שמספק ראש שקט לכולם – מהתלמידים ועד המורים, וגם להורים כמובן. השאלה היא מה לומדים במסגרת קורס מגישי עזרה ראשונה משרד החינוך, ומה חשוב לדעת לפני שיוצאים לטיול.

התייבשויות ומכות חום

ישראל מדינה חמה למדי, בלשון המעטה. ככזו, הטיולים בה עשויים להיות מפרכים במיוחד, בייחד בשיא הקיץ. דרך טובה לצמצם את הסכנה היא לתאם טיולים למועד קצת פחות לוהט (אבל לא בשיא החורף כשסכנת השיטפונות מאיימת לא פחות). בנוסף חשוב להכין את המטיילים לקראת האתגרים שצפויים להם ולדרוש כי יצטיידו במים, בקרם הגנה, בכובע ובנעליים נוחות. כשהם מצוידים היטב ועוצרים לשתות מים מפעם לפעם, הם מפחיתים את הסיכוי להתייבשות ולמכת חום, אבל התרחישים הללו עדיין עשויים להתרחש, וכאן נכנס לתמונה בוגר קורס מגישי עזרה ראשונה משרד החינוך, והנה הצעדים הנדרשים:

זיהוי חומרת המצב. מכת חום קלאסית היא מצב שבו האדם (או הילד) נחשף לחום גבוה מאוד, והגוף נחלש באופן משמעותי בעקבות הטמפרטורה הגבוהה. מכת חום במאמץ היא מצב מעט שונה, שבו עומס החום משולב בפעילות גופנית מאומצת, תרחיש שעשוי להיות רלוונטי במיוחד לטיולים הכוללים מסעות רגליים מפרכים. בשני המצבים הללו קיימת סכנת חיים, ואילו בוגרי קורס מגישי עזרה ראשונה משרד החינוך יידעו לזהות סימפטומים רלוונטיים, לרבות כאבי ראש, בחילות, נשימה מהירה ודופק מואץ, וגם הזעת יתר. אנשים רבים עשויים אף לאבד הכרה, לפרכס או לאבד יציבות ולהישמע מבולבלים.

הטיפול בבעיה דורש שלושה מהלכים מרכזיים. בשלב ראשון נקרר את הגוף. כדי להשיג את המטרה הזו נרחיק את האדם מהשמש (או ממקור החום) ונעביר אותו למקום מוצל וקריר יותר. במידת האפשר (והצורך) אפשר לפשוט את שכבות הביגוד כי לרענן את העור, ולשפוך מעט מים על הגוף. בשלב השני, ובהנחה שהאדם איבד הכרה, נוודא שנתיב האוויר שלו פנוי על ידי השכבתו על הגב והטיית ראשו מעט לאחור. ההכנה זו חשובה לקראת ההמשך, ובמידה שיהי צורך לבצע הנשמה. בשלב השלישי נדאג להחזיר אל הגוף את המים שאיבד, בין אם על ידי עירוי (בהנחה שהאדם מחוסר הכרה) ובין אם על ידי מתן שתייה (בהנחה שהאדם ערני ומתקשר).

טיפול בפציעות

פגיעות הקשורות לשמש הן אפשרות אחת, אבל מה קורה כשהאדם זהיר מאוד, מקפיד על קרם הגנה ומסתובב עם כובע ושני בקבוקי מים – אבל מועד בדרך? מסלולי ההליכה בשבילי ישראל לא תמיד חלקים ופשוטים, והפילה עשויה להוביל לכמה מצבים אפשריים. במקרה הקל ניתן לעצור דימום על ידי שטיפת המקום ושימוש בתחבושת או פלסטר. במצבים קצת יותר מורכבים אנחנו עשויים להזדקק לחוסם עורקים, למשל. במצבים החמורים ביותר, כשהאדם מאבד הכרה או נשמע מבולבל לאחר הנפילה, חשוב לאבחן את הבעיה ולגלות האם ייתכן שהנפילה הובילה לזעזוע מוח, לשבר בגולגולת, או לפציעה אחרת שדורשת טיפול מידי ונכון. בוגרי קורס מגישי עזרה ראשונה יודעים לזהות את הפציעות הללו, וגם כוויות, שברים, פריקות כתף, נקע בקרסול ועוד שורה של פגיעות הקשורות בפעילות פיזית מאומצת, וגם בטיולים מהסוג הזה.

חשיפה לאלרגיות וסימפטומים של מחלות

ילד שיוצא לטיול השנתי ונחשף לאלמנט שאליו הוא אלרגי, הוא ילד שעשוי לסבול מתופעת לוואי לא נעימות ואף מסכנות חיים. למשל, יש אלרגיות שיובילו לקשיי נשימה וידרשו טיפול מהיר, ורגישויות אחרות שיובילו לכאבים בהם רצוי לטפל מוקדם ככל האפשר כדי לאפשר לילד לחזור לשגרה. יש גם מצבים רבים שבהם נדרש טיפול זהיר ויסודי יותר. למשל, חולי סוכרת עשויים לסבול בשטח מנפילת סוכר משמעותית, מה שיוביל לשורה של סימפטומים מטרידים שיאותתו לנו על קיומה של הבעיה. מי שמשלים קורס מגישי עזרה ראשונה משרד החינוך יודע לזהות את המצבים, את הבעיות, את המחלות ואת הסימפטומים. בהתאם הוא גם יודע להציע פתרונות טובים ומענה מהיר מאוד, שכן זמן התגובה הוא קריטי.

מי צריך לעבור קורס מגישי עזרה ראשונה משרד החינוך?

קורס עזרה ראשונה הוא קורס שיכול לספק לכם כלים פרקטיים ומהותיים מאוד, גם אם אין לכם צורך (או דרישה) ממקום העבודה שלכם. עם זאת, קורס מגישי עזרה ראשונה משרד החינוך הוא קורס שמתאים במיוחד למי שעוסק בתחום ההוראה ומלווה ילדים בשגרה ובטיולים. גננת שמטפלת בילדים קטנים, מורה בבית הספר ומלווה טיולים שנתיים, כולם צריכים לדעת מה יכול לקרות בכל רגע נתון, איך מתמודדים עם מצבי חירום, איך נכון לפעול ומה סדר הפעולות שיציל חיים. רק כך אפשר להציל את הילד מטביעה בים, נפילה במורד ההר, אובדן הכרה בעקבות מכת שמש או חנק. הסכנות רבות, וגם האפשרויות שעומדות לפנינו בהתמודדות איתן.

הדרישות של משרד החינוך

משרד החינוך מחייב את לימודי העזרה הראשונה, אבל גם ללא הדרישה הזו מדובר באחד הקורסים החשובים שתעברו בחייכם. גם אם אתם הורים לתינוקות וגם אם הילדים שלכם כבר סיימו את השירות הצבאי (וגם אם עדיין לא הגעתם לשלב הילדים), קורס מגישי עזרה ראשונה נותן לכם כלים חשובים מאוד. זו הדרך להבין מה עושים כשנקלעים לזירת תאונה, ובישראל תאונות הדרכים נפוצות כמעט כמו ימי השרב, ואולי אפילו יותר. ומה תעשו אם תיקלעו לזירת פיגוע או למקום שבו התרחשה תקרית אלימה כזו או אחרת? קורס מקיף ומקצועי, עם צוות מדריכים סבלני ואדיב, ועם שפע של הזדמנויות להתאמן ולתרגל, זוהי המסגרת שכדאי לכם להכיר היטב.

טיפול בטראומה ובהלם

במסגרת הטיול השנתי, שיעור החינוך הגופני או ההפסקה הפעילה, הילדים עשויים להיקלע למצבים שונים ומגוונים. הם עשויים לחוות טראומה או הלם, להיכנס לחרדה או להפגין סימפטומים מטרידים אחרים. כשזה קורה יש לנו שתי אפשרויות – לפעול או להשתתק. אנשים רבים, בוודאי כשאין להם מושג מה הם אמורים לעשות, נלחצים. הם עומדים מנגד, צופים באדם מאבד הכרה ולכל היותר מחייגים 101 ומזמינים את מד"א אל המקום. מן הצד השני נמצאים בוגרי קורס מגישי עזרה ראשונה משרד החינוך. הם יודעים מה צריך לעשות, הם תרגלו והם מכירים את הסכמה לטיפול נכון ואיכותי. הם פועלים באופן מהיר ומדויק מאוד, והם מצילים חיים, לא פחות מזה.

המבחן המסכם בקורס

אם מדובר בקורס שיש לו חשיבות רבה לחיים בכלל, אתם בטח תוהים האם בכלל צריך מבחן מסכם ואם כן – למה. אפשר להשיב על השאלה הזו משני כיוונים מרכזיים. ראשית, המבחנים העיוניים והמעשיים הם הזדמנות עבורכם לדעת מה אתם יודעים, לגלות איפה אתם צריכים לחזק ולשפר, ומה צריך לעשות קצת אחרת. שנית, המבחנים מעניקים לכם תעודה, כזו שתוכלו להציג בחיפוש העבודה שלכם בתחומי ההוראה, החינוך או ליווי הטיולים. כשהגשת עזרה ראשונה היא חובה, גם התעודה בקורס נדרשת, ואם יש לכם את הכלים ואת הידע, המבחן הזה יעבור בקלות רבה.

היום שאחרי הקורס

אחרי שתשלימו קורס מגישי עזרה ראשונה משרד החינוך תוכלו להתלוות לטיולים השנתיים, להגיע למקומות היפים ביותר בארץ, וגם לדעת שהילדים נמצאים בידיים טובות. שלכם, כמובן. אפשר רק לקוות שלא תצטרכו לדעת האם אתם באמת זוכרים מה עושים ואיך, באיזה קצר לוחצים על החזה ואיך שולפים גוף זר מקנה הנשימה של התינוק. אלא שהעובדה שאתם נתקלים במצבים האלה לעיתים רחוקות למדי, היא בדיוק הסיבה לכך שחשוב לבצע רענון. הרענון המתבצע מדי שנתיים הוא המסגרת שמעניקה לכם תרגול נוסף, חזרה על החומר, ואת כל הידע והכלים שאתם צריכים כדי לדעת שאם חלילה תיקלעו לאירוע חירום, תדעו מה לעשות.

זמן התגובה שלכם

אם נחזור אל אותם אנשים שלא ממש יודעים מה עושים ברגעי המשבר, אלה שקופאים ועומדים בצד, מקווים שכוחות ההצלה יגיעו מהר, הרי שאילו היה להם את הידע הם היו מגיבים אחרת. זהו בדיוק היתרון של קורס מגישי עזרה ראשונה משרד החינוך. הוא מעניק תרגול רב, ידע עשיר וליווי מקצועי של המדריכים. כשאתם חוזרים על פעולה שוב ושוב, היא הופכת להרגל. כשאתם עוברים על החומר פעם נוספת אתם מכניסים היטב לראש בדיוק מה הסימפטומים של אפילפסיה או סוכרת, איך מזהים חנק ואיך מטפלים בכוויה או בשבר. התרגול מקצר את זמן התגובה, וזמן התגובה הקצר הוא זה שיכול לעזור לאדם שלפניכם ולהציל את חייו. אם לימדו אותנו שזמן שווה כסף, אז האמת היא שהוא שווה הרבה יותר מזה. הוא שווה חיים. כל דקה מיותרת שנאבד בהמתנה למגן דוד אדום בלי לבצע החייאה או לעצור את הדימום, היא דקה שעשויה לעלות ביוקר. היא עלולה להוביל לפציעה חמורה יותר ואף למוות, בעוד פעולה אחת שלנו עשויה להציל חיים.

התאמה אישית

לבסוף, זכרו שבמסגרת קורס מגישי עזרה ראשונה משרד החינוך תהיה לכם ההזדמנות להתמקד גם בנושאים שהם קצת יותר "שגרתיים" או רלוונטיים עבורכם. יכול להיות שיש מצבים במסגרת העבודה שלכם שמגדילים את הסיכונים ואת הפציעות האפשריות. כשיש לצדם צוות הדרכה מקצועי כמו צוות ההדרכה של מלער, ההכשרה שלכם מקבלת תפנית מעניינת. עכשיו אתם יכולים לשאול שאלות שמעניינות אתכם יותר, לחזור על הנושאים שבהם אתם עשויים להיתקל במסגרת העבודה שלכם, ולהגיע אל מצבי החירום כשאתם מרגישים באמת בטוחים בעצמכם. במדינה שבה מלחמות, טרור ותאונות דרכים הן תופעות נפוצות, ובסביבה שבה הסכנות ממילא לא מועטות כמו בטיול השנתי בשטח, הידע הוא שיעשה את ההבדל. אנחנו יודעים בדיוק מה נכון וחשוב יותר עבורנו, ועם ליווי מקצועי ואישי כל כך, אפשר לשאול את השאלות הנכונות והחשובות מכל.