צרו קשר בWhatsApp דרך האייקון או דרך 03-6700971 ותענה במיידי
קורס עזרה ראשונה לתינוקות
מתן סיוע מהיר לפצוע הוא אחד המרכיבים הבסיסיים והחשובים ביותר בתהליך הטיפול, והוא גם זה שעשוי במקרים רבים להבדיל בין חיים למוות. מהירות התגובה חשובה עוד יותר כשמדובר בתינוקות, אלה שרגישותם גבוהה הרבה יותר והם פגיעים יותר מכל אדם אחר בסביבתכם. ברגעים שבהם חמצן אינו זורם למוח עשוי להיגרם נזק בלתי הפיך, וללא מענה מהיר ונכון עשוי להיגרם נזק כבד הרבה יותר. קורס עזרה ראשונה לתינוקות הוא אחד הכלים החשובים והטובים ביותר שעומדים לרשותכם היום, בין אם אתם הורים צעירים, דודים או אנשי מקצוע שעובדים עם תינוקות וילדים. כדי להבטיח מענה איכותי באמת יש כמה צעדים שחשוב מאוד לנקוט בהם, והנה כמה כלים שיעזרו לכם להתמודד קצת יותר טוב עם תרחיש האימה הזה.
קורס עזרה ראשונה לתינוקות – ותרחישים מרכזיים
שלושת התרחישים שעליהם נרחיב במאמר הנוכחי הם התרחישים הנפוצים ביותר, וגם המטרידים ביותר. כשתינוק מאבד הכרה, מתקשה לנשום, נחנק או מפרכס, אנחנו מגיבים בלחץ ובחרדה באופן טבעי לחלוטין. עם זאת, קורס עזרה ראשונה לתינוקות הוא בדיוק המקום להיחשף בו אל התרחישים הללו מבעוד מועד, ולקבל את הכלים הטובים ביותר להתמודד איתם. כשאנחנו מבינים את הסיטואציה ומתורגלים בה, אנחנו יכולים לספק לילד מענה איכותי וטוב יותר, כזה שבמקרים רבים מהווה את ההבדל בין חיים למוות, בין החלמה טובה ומלאה לבין נזק חמור שקשה להתאושש ממנו. אם תחליפו את הלחץ בידע, ואת החרדה בתרגול, תגלו שאתם מגיעים אל רגעי האמת מיומנים, מנוסים ומתורגלים הרבה יותר.
1 – החייאת תינוקות
אחת המשימות הבסיסיות והחשובות ביותר שאתם עשויים להידרש להן, היא החייאת התינוק, והפעולה הזו תידרש במידה והילד מאבד הכרה. הדרך הטובה ביותר לזהות אובדן הכרה היא לנסות ולהשיג תשומת לב. תוכלו לייצר רעש (באמצעות מחיאות כפיים
למשל) ואם הצעד הזה לא יוביל לתוצאה משביעת רצון אפשר ומומלץ לצבוט בעדינות את הירך. אם גם הפעולה הזו לא מעוררת את הילד חשוב מאוד לחייג מיד למגן דוד אדום (101), ובזמן שאתם מזעיקים עזרה תוכלו לבצע כמה פעולות נוספות הנדרשות במסגרת החייאת תינוקות:
* השכיבו את התינוק על השולחן ופתחו את פיו מעט כדי לוודא שלא מדובר בחנק או בקיומו של גוף זר.
* אחזו בתינוק תחת השכמות, פעולה שנועדה לפתוח את נתיב האוויר.
* קרבו את האוזן אל פניו של התינוק ונסו להקשיב ולהבין האם הוא נושם (דרך הפה או האף).
* בחנו את בית החזה והניחו עליו יד בעדינות כדי לזהות נשימה (החזה אמור לעלות ולרדת).
* אם התינוק נושם חשוב לשמור על נתיב האוויר פתוח.
* במידה ואתם לא מזהים כל סימן לכך שהוא נושם עטפו את הפה ואת האף במקביל ונשפו אל פיו.
* במידה ואין סימן חיים בצעו עיסוי ללב ושלבו גם הנשמות בין לחיצות (אפשר לוותר על ההנשמה אם אתם חוששים מכך)
* נקודת העיסוי הנכונה: יש להניח שתי אצבעות במרכז בית החזה וללחוץ ביחס של חמישה עיסויים והנשמה אחת.
אלו הן פעולות חשובות מאוד שמומלץ להכיר לעומק ולתרגל במסגרת קורס עזרה ראשונה לתינוקות, וכן מומלץ לוודא שהקורס כולל התייחסות נרחבת לנושא של החייאת תינוקות, ולתרגול סכמת הטיפול.
2 – טיפול בחנק
החשש הגדול של כל הורה ומטפל הוא החשש מפני הרגע שבו התינוק יגלה את היכולת המופלאה לאחוז בחפצים ולהכניס אותם לפה. השלב הזה בהחלט מטריד משום שהתינוק עשוי לבלוע חפצים קטנים שיסבו נזק גדול. בשלב הזה, כשמנגנון הבליעה רחוק מלהיות מפותח, חנק הוא המצב המתבקש. תוכלו לזהות את הבעיה הזו באופן כמעט מידי, שכן עורו של התינוק יכחיל והוא עשוי להשתעל ולבכות הרבה יותר מהרגיל. ההתמודדות עם חנק גם היא מרכיב חיוני מאוד בכל קורס עזרה ראשונה לתינוקות, ויש כמה פעולות שכדאי להכיר כדי שתוכלו להגיב באופן יעיל ובמהירות האפשרית.
* הניחו את התינוק על יד אחת והשכיבו אותו על בטנו, תוך שאתם טופחים על הגב בעדינות. המטרה ברורה: בדרך הזו אתם מעודדים את הפריט הסורר להיפלט החוצה ולשחרר את נתיב האוויר של התינוק.
* במידה והחפץ לא נפלט החוצה השכיבו את התינוק על המיטה (או על השולחן), פתחו את פיו ונסו לשלוף את הפריט הזה בעצמכם.
* לחיצות עדינות על מרכז עצם החזה יכולות גם להפעיל לחץ על הריאות ולהוביל ליציאתו של הגוף הזר החוצה. פעולת הלחיצה מזכירה במידה רבה את עיסוי הלב שתואר בפעולת ההחייאה.
* אם כל הפעולות הללו עדיין לא הובילו לשינוי כלשהו, והתינוק עדיין מתקשה לנשום, עטפו את האף ואת הפה במקביל, ונשמו לתוך פיו כדי לנסות ולפנות את הריאות מהחפץ הזר.
* אם גם מצב זה אינו מוביל לשיפור מומלץ לפעול על פי סכמת ההחייאה עד שיגיע צוות רפואי שימשיך את הטיפול המקצועי בתינוק.
הורים רבים חוששים מהחפצים הקטנים שעשויים לחנוק את הילד ולפגוע ביכולת הנשימה שלו, ובצדק. עם זאת, קשה למנוע באופן מוחלט את בליעת הגופים הזרים, ובוגרי קורס עזרה ראשונה לתינוקות יודעים להגיב במהירות וביעילות גם למצבים אלה. התגובה המהירה והנכונה עשויה להציל את חייו של הפעוט, לא פחות מכך.
3 – פרכוסים בקרב תינוקות
עוד נושא כואב שמוכר להורים רבים, הוא נושא הפרכוסים. תינוקות רבים עשויים לפרכס באופן זמני, בעיקר בגלל חום גבוה. אין ספק שכהורים ומטפלים קשה לנו להתמודד עם המראה של הרך המפרכס, אבל ההבנה שמדובר באירוע נקודתי וחולף אמורה לסייע לנו להתמודד בצורה נכונה עם המצב, ולהגיב באופן מהיר וטוב יותר. בתור התחלה, תוכלו לנסות ולמנוע את הפרכוסים על ידי שימוש בטכניקות שונות להורדת החום, עוד לפני שמגיע מצב הקיצון הזה. תרופות מסורתיות, קומפרסים ושיטות אחרות בהחלט יכולות לסייע. במידה והתינוק בכל זאת מפרכס חשוב להזמין צוות של מגן דוד אדום ולפעול במקביל להורדת החום על ידי שימוש במגבות לחות ופושרות.
אם הילד מאבד הכרה, זה בדיוק הזמן לבצע החייאת תינוקות על פי הסכמה שתיארנו. מתן נוזלים או ניסיונות להעיר את התינוק באמצעות צביטות או סטירות קלות גם הם לא מומלצים בשלב הזה. למעשה, סביר בהחלט להניח שהפרכוסים ייפסקו עד שיגיע הסיוע של צוות מד"א.
מוכנות ותרגול חוסכים זמן יקר
בכל המצבים שתיארנו כאן יש חשיבות עצומה למהירות התגובה. כל רגע שבו אנחנו בוהים בילד ללא תזוזה, מלאים בחששות ובחרדות, הוא רגע שאנחנו מאבדים. זמן התגובה חיוני מאוד כשאנחנו מטפלים בכל אדם שאיבד הכרה, אבל כאמור – הילד פגיע הרבה יותר. הוא עשוי להיחנק בקלות רבה יותר, לאבד הכרה במהירות ולהתקשות לנשום. קורס עזרה ראשונה לתינוקות מציג את המצבים האלה ואת הדרכים הטובות ביותר להתמודד איתם. הסכמה שהצגנו כאן מקבלת משנה תוקף כשאתם מתרגלים ומתנסים בכל פעולה ובכל לחיצה. היכולת לזהות חנק ולבצע החייאת תינוקות גם היא טובה יותר בעקבות התרגול וההדרכה. זו בדיוק הסיבה לחשיבות העצומה של הקורס, וכן לביצוע ריענון מדי כמה שנים – על אחת כמה וכמה אם אתם עובדים עם תינוקות וילדים באופן קבוע.
איפה מתרחשות הפגיעות הנפוצות?
בעולם קצת יותר אידאלי, הפגיעות שתיארנו כאן היו מתרחשות כשיש רופא בקרבת מקום, או כשאתם מגיעים למרפאה. המציאות שונה, כמובן. פציעות שונות מתרחשות דווקא כשהילד משחק בפארק, חנק מתבצע בבית כשאנחנו מסיטים את הראש לרגע, ופרכוסים מתרחשים בדרך כלל כשהילד נח במיטה בזמן שהוא חולה. אם אחד מבני הבית רופא המצב שלכם קצת יותר טוב, אבל בהנחה שלא, מומלץ לצבור כמה שיותר ידע וזמן תרגול. שני המרכיבים האלה מתבררים כבעלי חשיבות עצומה ברגעי הלחץ והאימה, כשהילד מתקשה לנשום, כשגוף זר חוסם את קנה הנשימה שלו, או כשהוא מאבד הכרה מכל סיבה שהיא. הפעולות הנכונות בזמן הנכון יספקו מענה איכותי וטוב יותר, וכדי לדעת מה צריך לעשות, איך ומתי, מומלץ להשלים קורס עזרה ראשונה לתינוקות הכולל בתוכו גם החייאת תינוקות וטיפול בחנק.
זמן התגובה שלכם
המפתח להצלחת הטיפול הוא ללא ספק זמן התגובה שלכם. בין אם אתם הורים שרוצים להגיע מוכנים ורגועים יותר לרגעי המשבר, ובין אם אתם מטפלים בילדים או פשוט שואפים לדעת יותר – קורס עזרה ראשונה לתינוקות הוא המקום לקבל בו את הידע התיאורטי, את ההתנסות, את ההכוונה ואת השיטות הנכונות לטפל בכל סיטואציה ובכל תרחיש. ככל שאתם מתרגלים יותר זמן התגובה שלכם מהיר יותר. ככל שזמן התגובה שלכם מהיר יותר אתם גם יודעים טוב יותר כיצד להתמודד עם כל סיטואציה, וכיצד נכון להגיב כשהילד מכחיל, נחנק, מתקשה לנשום או מפרכס בשל החום הגבוה. הכלים האלה מצילים חיים, לא פחות מכך. הם מאפשרים לכם להיות ממוקדים יותר ולהציל את חייו של הפעוט.
מיומנות ותרגול
מקרים רבים מהעבר מלמדים אותנו שביצוע פעולות החייאת תינוקות הוא צעד בסיסי וחשוב שסייע לצמצם נזקים ארוכי טווח ולהציל חיים. לרוב, אלה הם בוגרי קורס עזרה ראשונה לתינוקות שיודע לנתח את המצב באופן ממוקד וחד יותר, והם גם מצליחים לצמצם את הפגיעות האפשריות ואת חומרת הנזק שעשוי להיגרם לילד. הצוותים הרפואיים יעידו שתינוק שקיבל סיוע ראשוני בשטח, עוד לפני שצוות מד"א הגיע אליו, הוא תינוק שסיכוייו לשרוד גבוהים הרבה יותר. המטרה כאן איננה להלחיץ אתכם, חלילה. קורס עזרה ראשונה לתינוקות שהוא יסודי, ממוקד ואיכותי, הוא קורס שמעניק ידע וכלים, זמן תרגול משמעותי ויכולת להגיע אל רגעי האמת עם מתח (שקשה להיפרד ממנו) אבל בעיקר עם היכולת להתמקד במשימה ולדעת בדיוק מה עושים ואיך. זו היא הדרך הבטוחה לשלוט בסיטואציה, לשפר את סיכויי ההצלחה של הטיפול הרפואי ולהציל את התינוק. הפעולות שתוארו כאן בהחלט יעזרו, אבל ככל שתתרגלו אותן (על בובת התרגול כמובן) כך תוכלו להגיע אל מצב החירום מפוקסים הרבה יותר.