קורס עזרה ראשונה לעובדי ההוראה
יש לא מעט מצבים שבהם אנשי ההוראה בבית הספר הם אלה שנקראים לדגל, והם אלה שנדרשים להגיש סיוע לפצוע, בין אם הוא תלמיד, מורה אחר בסגל או הורה שהגיע לאסוף את הילד בתום יום הלימודים. משרד החינוך אף הוא מזהה את חשיבותם של מצבי החירום ואת הצורך להיערך לקראתם, וכך נקבעו תקנות שנועדו לספק מענה איכותי ונכון למצבים הללו. אחד הנושאים המשמעותיים ביותר הוא השלמת קורס עזרה ראשונה משרד החינוך, והנה 3 מצבים שבהם הידע שתקבלו בקורס יתברר כקריטי, וגם שלוש התגובות הבסיסיות וההכרחיות אם וכאשר המצבים האלה יתרחשו.
ביצוע פעולות החייאה – לרבות החייאת ילדים ותינוקות
בין אם אתם עובדים בפעוטון, בגן ילדים או בבית הספר, קורס עזרה ראשונה משרד החינוך הוא קורס קריטי. מעל הכל, זהו הקורס שבו תלמדו לעומק את כל המערכות המרכזיות בגוף, ממערכת הנשימה ועד הלב, מתפקוד מערכת העצבים ועד התהליכים הבסיסיים ביותר בגוף האדם. בוגרי הקורס יודעים גם לבצע החייאה, פעולה שמתבררת כמצילת חיים בשורה של מצבים. דמיינו לעצמכם תרחיש שבו הפעוט מפסיק לנשום או מאבד הכרה, סיטואציה שבה משחק על המתקנים בחצר יצא משליטה וילד שנפל התעלף, או תרחיש שבו עצם זר עשה את דרכו אל קנה הנשימה ומפריע לילד לנשום. בכל אחד מהמצבים הללו תצטרכו למצוא את הנקודה המדויקת לביצוע ההחייאה, לעסות את הלב ולעשות את כל מה שאפשר כדי לשפר את המצב ולהציל את הילד.
מה עושים?
אם נקלעתם לאחד המצבים הללו, תצטרכו לבצע החייאה. למעשה, קיימת סכמת טיפול מוגדרת ומובנית, אותה תלמדו במסגרת קורס עזרה ראשונה משרד החינוך. בקצרה, הסכמה הזו מתארת את השלבים השונים, מהרגע שבו זיהיתם את הבעיה (אובדן הכרה או היעדר דופק למשל), דרך יצירת סביבה בטוחה יותר (והרחקת סכנות מהשטח) ועד ללחיצות החזה (בדיוק באמצע החזה) בקצה הנכון (כ-100 לחיצות לדקה) בשילוב עם הנשמה (כשאתם אוטמים את אפו של הפצוע). כל הפעולות הללו יחד מתכנסות לכדי פעולה אחת יעילה, מדויקת ומצילת חיים, וככל שתתרגלו על בובות האימון תגלו שאתם משפרים את הטכניקה ויודעים בדיוק מה עושים. עם הזמן, גם מהירות התגובה שלכם תהיה טובה יותר, ואם תצטרכו להפגין את הכישורים האלה בשטח, תעשו את זה נכון ותצילו חיים, וזו הרי המטרה של קורסי עזרה ראשונה באשר הם – בפרט כשמדובר בילדים.
זיהוי מחלות אפשריות – וגם סימפטומים
אחרי שתכירו את מערכות הנשימה והלב תגלו שיש לא מעט מחלות שעשויות להשפיע עליהן, ועל התפקוד שלנו בכלל. לכל מחלה יש סימפטומים משלה, וכדאי מאוד להכיר אותם כדי לזהות את הטיפול הנכון. סביר להניח שאדם מפרכס איננו במצב לספר לכם בדיוק מה קרה, אבל אם תדעו לזהות את הסיטואציה תוכלו לסייע גם במהלך התקף האפילפסיה. גם מחלות כמו סכרת דורשות ערנות, וגם כאן – ידע הוא כוח. כשאתם מבינים את המצב ואת הסיכונים אתם יודעים בדיוק מה עושים.
מה עושים?
ניקח לדוגמה את מחלת הסוכרת. סביר להניח שאתם מכירים מישהו שחולה במחלה הזו, או מישהו שמכיר מישהו. אם כן, בהחלט חשוב להבין איך המחלה הזו נראית, מה עשוי לקרות ואיך מתמודדים עם כל מצב אפשרי. במסגרת קורס עזרה ראשונה משרד החינוך תעמיקו ותלמדו על כל סוגי הסוכרת (נעורים או סוג 2), על משמעות המחלה (בעיה בהעברת הגלוקוז לתאי הגוף) ועל האופן שבו אנחנו זקוקים לחמצן וסוכר כדי לתפקד. חוץ מזה, גם מערכות כמו הלב והמוח זקוקים לתפקוד תקין של הגוף, והסוכרת עשויה להשפיע עליהם באופן דרמטי. כאמור, יש כמה וכמה מצבים אפשריים כאן, ואם נתמקד בדוגמה אחת, סוכרת עשויה להוביל למצב שבו האדם סובל מהיפוגליקמיה, או ממחסור בסוכר בדם. כשזה קורה קיימת סכנת חיים של ממש, ותוכלו לזהות את המצב הזה כשהאדם סובל מדופק מהיר, זיעה רבה, רעידות בגוף, תוקפנות, בלבול וכאבי ראש. לרוב הוא עשוי גם לפרכס, וההכרה שלו תיעלם באופן הדרגתי.
אם זיהיתם את המצב הזה כשהאדם בהכרה תוכלו לעזור לו על ידי האכלתו במאכל ממותק, או באמצעות משקה עם מעט סוכר. במצבים שבהם האדם איננו בהכרה אפשר ורצוי למרוח ממרח מתוק (כמו דבש או שוקולד) מתחת ללשון כדי למנוע סכנת חנק (שהרי הממרחים אינם מוצקים) ולהעלות את רמת הסוכר. כל זאת, במקביל ליצירת קשר מידי ודחוף עם מגן דוד אדום.
שבץ מוחי – איך בכלל מזהים אותו?
במקרים רבים אנחנו עשויים שלא להיות מודעים לקיומו של אירוע מוחי, מה שהמונע מאיתנו את היכולת להעניק טיפול מהיר ומקצועי. במצב הזה הסכנה רק מתעצמת, שכן הטיפול המהיר הוא זה שיכול להציל חיים, וכל דקה כאן היא קריטית. אם כן, במסגרת קורס עזרה ראשונה משרד החינוך תלמדו גם מה הוא שבץ מוחי, איך מזהים אותו ואיך מגיבים כשמאבחנים אותו. בכל הקשור לסימפטומים חשוב להיות ערניים למצב שבו האדם סובל מחולשה בגפיים בצד אחד של גופו, כשהוא מתקשה לדבר או כשהשפה שלו נופלת לצד אחד. אם זיהיתם לפחות אחד מאלה, צאו מנקודת הנחה שהאדם עובר שבץ מוחי.
מה עושים?
במקרה של שבץ מוחי, הצעד החשוב ביותר הוא הזיהוי המהיר ובעקבותיו הזמנת מגן דוד אדום (מוקד 101). מענה מהיר הוא מה שיכול להציל חיים במצב מהסוג הזה, ובזמן שאתם ממתינים לטיפול המקצועי שיגיע, הושיבו את האדם שלפניכם והיו ערניים לכל שינוי במצבו. בין אם מדובר באירוע מוחי או במפרצת במוח (מצב שאפשר לזהות על ידי אי שליטה על סוגי או אישונים בלתי שווים), הזמן הוא קריטי, וכל רגע שתחכו עשוי להוביל לנזק מוחי בלתי הפיך.
תוכנו של קורס עזרה ראשונה משרד החינוך
החייאת בוגרים ותינוקות, טיפול במחלות שונות וזיהוי שבץ מוחי הם רק שלושה נושאים מתוך שורה ארוכה של נושאים בעלי חשיבות אדירה במסגרת הקורס שלכם. למעשה, מתחילת הקורס תעמיקו בכל הנושאים החשובים, מהבסיסיים ועד המורכבים ביותר. תלמדו להכיר את מערכת הנשימה ואת תפקידי האברים המעורבים בתהליך הזה. תבינו טוב יותר איך פועל הלב, מה משפיע עליו ועל מה הוא עצמו משפיע. תכירו היטב את המוח ואת הגורמים שעשויים להפריע לתפקוד שלו. בנוסף תצללו אל מעמקי האנטומיה, תבינו איך הגוף עובד, איך פציעות שונות משפיעות עלינו ומה עושים לנוכח פגיעות בעמוד השדרה, למשל.
פגיעות ראש
פגיעות בעמוד השדרה או בגפיים הן רגישות ומחייבות מענה מהיר, אבל מה קורה כשאדם נופל ונחבל בראשו? במקרים רבים אנחנו לא רואים את הסימפטומים מיד, מה שעלול להסתיר מצוקה אמיתית. יכול להיות שהאדם סובל מזעזוע מוח קל אבל ייתכן כי מדובר בשבר בגולגולת. זהו התפקיד שלנו לנסות ולזהות סימנים, לחקור את ההתנהגות ולאתר את הסימפטומים שמצביעים על קיומה של בעיה כזו או אחרת.
משרד החינוך קובע: ממשיכים לקורס ריענון לעובדי הוראה
התקנות של משרד החינוך מחייבת קורס עזרה ראשונה, אבל הקורס הוא רק הצעד הראשון. למעשה, גם אם למדתם פעם אחת את כל הידע התיאורטי והפרקטי, תרגלתם והתאמנתם, וגם קיבלתם תעודה שמוכיחה כמה ידע צברתם, זה לא פוטר אתכם משימור הידע וחזרה נוספת. על פי התקנות, קורס עזרה ראשונה משרד החינוך מחייב ריענון מדי שנתיים. האמת היא שלצד החובה המוטלת עלינו במסגרת התקנות של משרד החינוך, לחזרה הזו יש לא מעט יתרונות ממילא. היא מאפשרת לנו לחזור על נושאים שלא עסקנו בהם שנתיים, לתרגל פעולות שלא תרגלנו מאז שקיבלנו את התעודה, ולהתעדכן בטכניקות ופיתוחים חדשים, אם יש כאלה.
היקף הקורס המתאים
קורס עזרה ראשונה משרד החינוך הוא קורס יסודי ומקיף מאוד, והוא גם קורס לא קצר. למעשה, לא מדובר במקרה הזה בסדנה של כמה שעות בודדות, אלא נדרש קורס שכולל המון ידע, המון כלים ובעיקר המון תרגול. קורס כזה יימשך 28 ואף 44 שעות, והוא יכול להיות נרחב יותר במידת הצורך. ככל שהוא יעמיק יותר כך תיחשפו לידע רב יותר ותזכו לשעות אימון ממושכות יותר. והרי ידוע שהתרגול הוא חלק קריטי מתהליך הלמידה, והוא גם שמשפר אותה באופן דרמטי. אם תעדיפו לבצע קורס מקוון גם האפשרות הזו קיימת, ויש מגוון קורסים מתוקשבים שמספקים מידע חיוני. עם זאת, התרגול הוא אחד המפתחות המשמעותיים ביותר שיש, ובהחלט מומלץ שלא לוותר עליו. מומלץ גם לא לוותר על הצוות המקצועי והסבלני, זה שעונה לכל שאלה, מעניק עוד זמן תרגול ומחזק את הנקודות שבהם צריך להמשיך וללטש כדי לשפר ביצועים ולהעניק טיפול ברמה הגבוהה ביותר.
מי מעביר את הקורס?
קורס עזרה ראשונה משרד חינוך, כמו גם קורסי הריענון, הם קורסים שמועברים על ידי צוות מיומן בלבד. הצוות של מלער מנוסה בפיתוח הדרכות המותאמות אישית לכל ארגון ולכל קבוצה על פי צרכיה, תוך תכנון התמהיל הנכון בין תיאוריה לפרקטיקה, בין ידע טכני לבין התנסות ותרגול. הצוות הזה פועל באופן מקצועי מאוד, מה שהופך כל קבוצה – קטנה או גדולה – להרכב אידאלי של אנשים שעוזרים אלה לאלה, מייעצים, מקשיבים, שואלים ומשיבים. הקבוצה הזו לומדת ביחד את כל הידע החשוב מכל, את כל טכניקות הטיפול המשמעותיות ואת כל הכלים הדרושים כדי להגיש עזרה ראשונה באופן יעיל ונכון. הידע הזה ישרת אתכם לא רק בעבודה בפעוטון או בבית הספר, אלא גם בחיים, כשתצאו לטיול עם המשפחה, תיתקלו במצב חירום בדרך לבילוי או תזהו אדם שסובל מאירוע מוחי או התקף לב כשאתם מחכים בסבלנות לתור שלכם בסניף הדואר.