קורס החייאת תינוקות

צרו קשר בWhatsApp דרך האייקון או דרך 03-6700971 ותענה במיידי

קורס החייאת תינוקות וטיפים חשובים

הרגעים האלה, גם אם הם קצרים מאוד, נתפסים עבורנו כמו נצח. כשהפעוט מתקשה לנשום או מאבד הכרה אנחנו מרגישים בעיקר חוסר אונים. זה נכון גם כשמדובר בילד שלנו אבל גם כשאנחנו פשט נמצאים שם בסביבה ורואים את היצור הקטן והמתוק מתקשה לנשום. זו בדיוק הסיבה לחשיבות העצומה של קורס החייאת תינוקות, שהוא חלק מרכזי בכל קורס עזרה ראשונה באשר הוא, אבל נחוץ גם אם אין לכם את הזמן להשלים קורס מלא עם עשרות שעות תרגול. אז מה תעשו כשהרגע יגיע, גם אם עדיין לא השלמתם את הקורס? הנה כמה תשובות חשובות.

 

תהליך הטיפול בתינוק

הצעד הראשון שלכם, עוד לפני שתתחילו לעסות את החזה של התינוק או לבצע הנשמה, הוא לוודא שהשטח פנוי ובטוח. קורס החייאת תינוקות יספק לכם את הכלים לביצוע הפעולות הנכונות בסדר הנכון, אבל גם במסגרת הקורס יודגש נושא הבטיחות מעל לכל. למשל, אם התינוק מתקשה לנשום או אם איבד הכרה במקום שבו עשויה להיות סכנה נוספת לחייו, חשוב להזיז אותו משם בהקדם האפשרי. את ההחייאה הזו לא תבצעו באמצע הכביש לאחר התאונה, וגם לא כשיש סיבה לחשוד בסכנות נוספות באזור (אם חילצתם את הילד מהשריפה, למשל, רצוי לוודא שאתם רחוקים מהאש ככל האפשר). אחרי שתרחיקו את הילד ותזעיקו עזרה, תוכלו להמשיך לשלבים הבאים:

1 – בדיקת מצב

בדיקת מצב
בדיקת מצב

התחילו בהבנת הסיטואציה בצורה מדויקת עד כמה שאפשר, בדקו האם הילד נושם והאם יש לו דופק. אם החזה עולה ויורד הוא בהחלט נושם, ואם תקרבו את האוזן אל אפו תוכלו לשמוע את הנשימות שלו טוב יותר. בשלב הבא סמנו עם 2 אצבעות את מרכז החזה, בדיוק בין שתי הפטמות, ובנקודה הזו תפעילו לחץ (בזהירות, שכן גוף התינוק רגיש יותר מגוף האדם הבוגר). עיסויי החזה צריכים להתבצע בקצב מהירה יחסית, כ-100 לחיצות לדק, ועד לעומק של שליש מעומק בית החזה.

 

2 – נתיב האוויר של התינוק

נתיב האוויר של התינוק
נתיב האוויר של התינוק

חשוב מאוד לוודא שנתיב האוויר של התינוק פתוח, שכן במקרים רבים ייתכן כי צעצוע שנבלע בטעות פוגע בקנה הנשימה וחוסם את מעבר האוויר. פתחו את הפה בזהירות והביטו פנימה. אם אתם רואים חפץ כלשהו, חלצו אותו בזהירות, ואם אין לכם יכולת לראות (או לחלץ) אותו, הטו את הראש מעט לאחור או הניחו את הילד בזהירות על ידכם, כשהוא שכוב על הבטן, ועם לחיצות עדינות נסו לעודד את החפץ לצאת החוצה. היימליך היה יכול לעבוד במקרים רבים אחרים, כשמדובר באדם בוגר, אבל גופו של הפעוט עדין הרבה יותר ולכן יש להימנע מפעולות שעשויות להסב הרבה יותר נזק מאשר תועלת.

 

3 – ביצוע ההנשמה

ביצוע ההנשמה
ביצוע ההנשמה

בין עיסויי החזה, ובהנחה שאוויר הנשימה אכן פנוי, תוכלו להתחיל לבצע הנשמה. בשלב זה יש לאטום את האף של הילד ולנשום אל פיו, כאשר ההנשמות אמורות להוביל לתוצאה ברורה – העלאת בית החזה של הילד. השילוב בין עיסויי החזה לבין פעולת ההנשמה הוא שילוב חשוב וכדאי להמשיך בו עד שיגיעו אל המקום הצוותים הרפואיים. עם זאת, כדאי גם להיזהר ולא למלא את הפה של התינוק בכמות אוויר גדולה יתר על המידה, ותוכלו לוודא שהכמות מספקת על פי התנועה של בית החזה, שאמור להתנפח אבל לא יותר מדי. אחרי כמה לחיצות תוכלו גם לעצור ולבדוק את הדופק של הפעוט דרך הזרוע, ולהמשיך בהנשמה.

 

 

המצבים שחשוב לכם להכיר

כהורים, מורים או כאזרחים מודאגים שרוצים להיות ערוכים לכל תרחיש ובכל מקום, יש כמה וכמה מצבים מרכזיים שעשויים להוביל לחנק, לקשיי נשימה או לאובדן ההכרה אצל הפעוט. התרחיש המוכר הוא שכולנו חוששים ממנו, וזהו המצב שבו הילד יבלע בטעות מזון שאיננו מיועד לו או גוף זר שהכניס לפה בזמן המשחק, ברגע שבו הזזנו את הראש. אלא שיש עוד לא מעט מצבים שכדאי להכיר:

1 – טביעה. ביקור בים או גיחה קצרה לבריכה העירונית מספקים לנו הנאה לא מבוטלת, והילדים נהנים מכל רגע שבו הם משתכשכים במים. עם זאת, כהורים אנחנו נדרשים לפקח אחרי הקטנטנים בכל רגע נתון, בוודאי במקום שבו הסכנה עשויה להיות משמעותית. נפילת הילד למים עשויה להוביל לטביעה ולבליעת כמות אדירה של מים, ואם לא נבחין בכך מיד, הנזק עשוי להחמיר עוד יותר. אז המטרה היא לא להלחיץ (אם כי הלחץ עשוי לעורר את תשומת הלב שלנו הרבה יותר) אלא להבהיר שמדובר בתרחיש ריאלי שכולנו מכירים ממהדורות החדשות. אם הילד טובע, חלצו אותו במהירות האפשרית ובצעו את פעולות ההנשמה הנדרשות בהתאם לפעולות שתלמדו במסגרת קורס החייאת תינוקות, ולפעולות שהוצגו במאמר הזה.

2 – ילד נשכח ברכב. אנחנו רוצים להאמין שלנו זה לא יקרה, אבל זה עלול לקרות לטובים ביותר. אנחנו שומעים לא פעם על ילדים שנשכחו ברכב, ובימי הקיץ הלוהטים הסכנה הנלווית למצב הזה חמורה עוד יותר. הבעיה היא שכאשר הפעוט לכוד ברכב הוא למעשה לכוד ברכב חם מאוד (בקיץ הישראלי הטמפרטורה תגיע הרבה מעל ל-40 מעלות). לאחר חילוץ הילד מהמכונית במהירות האפשרית, חשוב להזעיק סיוע מהיר ולבצע פעולות החייאה כדי להחזיר את הדופק ואת הנשימה, ולספק חמצן למערכות החיוניות בגופו הקטן.

3 – רגישות למזון. היום אנחנו מודעים לנושא הזה יותר מאי פעם, אבל אין ספק שיש רגישויות שונות שדורשות ערנות גבוהה עוד יותר. במקרים רבים רגישויות עשויות לפגוע בנשימה ובליעת מזון שאיננו מתאים עלולה לחסום את נתיב האוויר של הילד. תגובה מהיר תאפשר לנו לצמצם את הנזק ולהציל את חייו של הפעוט, עוד לפני שמתנדבי מד"א יגיעו אל המקום.

מי צריך לעבור קורס החייאת תינוקות?

יש שתי קבוצות מרכזיות של אנשים עבורם קורס החייאת תינוקות חיוני ביותר.

הקבוצה הראשונה היא, כמובן, הורים לילדים קטנים וזוגות שניצבים לפני הרחבת המשפחה. האנשים שאחראיים לשלומו של הילד ונמצאים עמו חלק ניכר מהיום, הם גם אלה שחשוב שיקבלו את הכלים הנחוצים. במסגרת קורס החייאת תינוקות תכירו מצבים אפשריים, סימפטומים שצריך להכיר ובעיקר תתרגלו על בובות הדמיה את הפעולות הדרושות, מבדיקת הנשימה ועד לביצוע עיסויי חזה והנשמה מפה לפה. התרגול הזה יעזור לכם גם ברגע האמת, כשתוך הלחץ והכאוס תדעו בדיוק מה אתם אמורים לעשות ותפעלו על בסיס פעולות שאתם מכירים היטב מניסיון אישי ומהדרכה וליווי שקיבלתם במסגרת הקורס.

הקבוצה השנייה היא אנשי חינוך, ובפרט מטפלים שנמצאים בקרבת תינוקות מדי יום. מטפלים צריכים לדאוג לבריאותם ולשלומם של הילדים שנמצאים תחת קורת הגג שלהם בכל רגע נתון, ולכן הערנות היא קריטית. הם צריכים להכיר את הסכנות האורבות במקום, לדעת איך אפשר לשפר את התנאים הקיימים כדי להימנע מסיכונים עד כמה שניתן, ובעיקר מה עושים אם וכאשר מצבי החירום יגיעו. גם כאן, ידע הוא כוח, והוא הכלי המשמעותי ביותר שעוזר לנו להתגבר על הקשיים והאתגרים, על מתח ועל החרדה, ולהתמקד במשימה החשובה מכל – הצלת התינוק שלפנינו, בין אם בלע חפץ זר ובין אם מעד אל בריכת הגומי הקטנה בחצר.

קורס החייאת תינוקות וידע חשוב נוסף

קורס החייאת תינוקות הוא אחד החלקים המשמעותיים ביותר בכל קורס עזרה ראשונה, אבל אין ספק שיש ידע רב וחשוב מאוד שאנחנו צריכים לקבל. בין אם כהורים, בין אם כאנשי חינוך ובין אם כאנשים בכלל, קורסי העזרה הראשונה מעניקים ידע בעל ערך רב שקשה להצמיד לו תו מחיר. מה עושים עם הילד מועד ונחבל, מה תעשו אם הילד ייגע בטעות במקור אש וייכווה, ואיך מתמודדים עם מחלות שונות שעשויות להופיע כבר בילדות? קורס החייאת תינוקות הוא חשוב, אבל הוא לא הנושא היחיד שבו מומלץ להתמקד, ובהחלט מומלץ להעשיר את הידע, להכיר עוד מצבים ולהגיע מוכנים לכל תרחיש, גם עם מנטלית וגם עם הכלים הפרקטיים החשובים מכל.

לימוד פרונטלי או מקוון

ביצוע החייאה אפשר ללמוד גם אונליין, אבל אין ספק שיש יתרון משמעותי להשלמת קורס החייאת תינוקות פרונטלי. במסגרת הקורס עצמו, עם מדריכים מקצועיים ועם תחושה אישית וטובה יותר, תרגישו שאתם יכולים לשאול הכל. זה בדיוק המקום להתלבט, להעלות דילמות, לשתף בחששות ולתרגל שוב ושוב עד שתרגישו שאתם יודעים בדיוק מה צריך לעשות. הצוות של מלער, שמתכנן את הקורס באופן מקצועי ומדויק על פי הצרכים שלכם (האישיים או העסקיים), עומד לרשותכם בכל שלב בדרך. כך אתם יודעים שיש לכם תמיד גב חזק, שיש למי לפנות, את מי לשאול ובמי להיעזר. הצוות יבצע גם ליטושים בטכניקה ויעזור לכם לתרגל את סכמת ההחייאה בצורה הטובה ביותר.

החלופה המקוונת

אז מה הם בכל זאת היתרונות של קורס החייאה מקוון? בראש ובראשונה – הזמינות והנוחות. קורס מקוון הוא קורס שאליו תוכלו להיכנס בכל רגע נתון, מכל מקום. המשמעות היא שאתם יכולים להשלים שיעור בכל נקודת זמן, בלי לדאוג לחיפושי חניה או לחשוש שתאחרו לשיעור. קורס החייאת תינוקות מעניק שורה של יתרונות והוא אחד הקורסים החשובים ביותר שתלמדו בחייכם, אבל גם אם כרגע אתם עמוסים בעבודה ואין לכם את היכולת להגיע לקורס הפרונטלי, השיעורים המקוונים מספקים ידע חשוב לא פחות, והם יכולים לעזור לכם להגיע מוכנים קצת יותר למצב החירום, בתקווה שלא תצטרכו לבחון את הידע שלכם לעולם.

קורסי ריענון

בוגרי קורס החייאת תינוקות, ובוודאי בוגרי הקורס העוסקים במקצועות כמו הוראה וחינוך (וזקוקים לתעודת מגיש עזרה ראשונה) נדרשים לבצע ריענון מדי שנתיים. עם זאת, גם אם החוק אינו מחייב אתכם לעבור ריענון, מומלץ שתעשו את זה ממילא. הסיבה לכך פשוטה. במהלך השנתיים שחלפו מאז השלמתם את הקורס בפעם הראשונה יכול מאוד להיות שלא "זכיתם" להתנסות בפועל בביצוע החייאה, בחילוץ גוף זר או בכל פעולה אחרת שלמדתם. מצד שני, זה לא מבטיח לכם שהתרחיש הזה לא יקרה לעולם, ולמרבה הצער, הוא בהחלט עשוי לקרות. קורס החייאת תינוקות מעניק לכם את הידע, אבל קורס ריענון עזרה ראשונה עוזר לכם לשמר את הטכניקה, לחזור שוב על הסכמה ולדעת שאתם מגיעים לרגעי האמת חדים ומפוקסים הרבה יותר. גם כשהסיטואציה מאיימת, היכולת שלכם לנווט בתוכה תעזור לכם להיות ממוקדים ולהציל חיים. וזה באמת הדבר היחיד שחשוב ברגעים המותחים הללו כשהילד מתקשה לנשום או מאבד הכרה.