קורס עזרה ראשונה לעובדי הוראה

צרו קשר בWhatsApp דרך האייקון או דרך 03-6700971 ותענה במיידי

קורס עזרה ראשונה לעובדי הוראה

קורס עזרה ראשונה לעובדי הוראה
קורס עזרה ראשונה לעובדי הוראה

אחד התפקידים החשובים ביותר במשק הישראלי, ובכלל, הוא תפקידו של עובד ההוראה. האנשים שנמצאים במשרות מהסוג הזה הם אלה שמשפיעים על חינוך הילדים, על הידע שהם רוכשים, על המיומנויות החברתיות ואפילו על הביטחון העצמי שלהם. אלא שעוד לפני כל אלה, הם גם אלה שאחראיים לשלומם ולביטחונם האישי של הילדים כשהם נמצאים בתוך המסגרת החינוכית. הנקודה הזו משמעותית מאוד, שהרי בגן הילדים ובבית הספר הילדים שלנו משחקים ומשתוללים, ולצד ההנאה הרבה הם גם נחשפים לסכנות פוטנציאליות, מנפילה קלה ועד קשיי נשימה או אובדן הכרה. ההבנה שאנשי ההוראה אחראיים לשלום הילדים היא זו שמסבירה מדוע אחת הדרישות הבסיסיות והמרכזיות היא השלמת קורס עזרה ראשונה לעובדי הוראה. מה בדיוק לומדים בקורס הזה ולמה זה חשוב כל כך? 

תוכנו של קורס עזרה ראשונה לעובדי הוראה

הזכרנו בכמה מילים את חשיבות הקורס וגם כמה מצבים שבהם הידע שהוא מעניק מתברר כחשוב במיוחד. אלא שהרשימה הזו חלקית מאוד, ולמעשה, קורס עזרה ראשונה לעובדי הוראה הוא קורס שמעניק ידע רב ומשמעותי מאוד במגוון רחב של נושאים.

1 – החייאה. יש לא מעט גורמים שעשויים להוביל לאובדן הכרה ולקשיי נשימה. בגן הילדים עשויים הפעוטות לבלוע צעצועים קטנים במיוחד, ובבית הספר הם עלולים למעוד במהלך משחק בחצר ולאבד הכרה. קורס עזרה ראשונה לעובדי הוראה מאפשר לנו להציץ לכל אותם תרחישים שאיש מאיתנו לא רוצה להגיע אליהם, אבל עוד יותר אנחנו לא רוצים להגיע אליהם לא מוכנים. פעולות החייאה והנשמה נדרשות בזמן הנכון ובאופן הנכון, ובוגרי הקורס יודעים בדיוק איך להגיב בשעת הצורך.

2 – טיפול בחנק. הילד משתנק ומשתעל, ומשהו ללא ספק מפריע לקנה הנשימה שלו. יש כמה וכמה צעדים אפשריים לטיפול בחנק, כפי שתלמדו במסגרת קורס עזרה ראשונה לעובדי הוראה. בתור התחלה חשוב לנסות ולהוציא את הגורם המפריע, בין אם על ידי שליפתו מהפה ובין אם על ידי היפוך הילד על הבטן וטפיחה קלה על גבו כדי לכוון את החפץ הזה החוצה ולאפשר לו להיפלט מהפה. פינוי נתיב האוויר הוא צעד קריטי, והוא זה שמאפשר לנו להציל את חייו של הילד הרבה לפני שהמצב מדרדר.

3 – אובדן הכרה ופרכוסים. מה עושים כשהילד מפרכס, מה גורם לזה מלכתחילה ואיך נכון להגיב ברגעים המלחיצים האלה? ככל שתדעו לזהות את המצב מיד בראשיתו, להגיב אליו נכון ולסייע לילד לעבור את ההתקף, כך תגלו שאתם לא רק מצילים חיים, אלא מונעים פגיעות אפשריות אחרות. גם אם אין לכם דרך לעצור את הפרכוס אבל תגיבו מהר ובזמן, ותפנו אותו למקום בטוח, לכל הפחות תחסכו ממנו פציעה נוספת, והצעד הזה שווה המון.

4 – פגיעות של בעלי חיים. נשיכה של כלב, נחש שמכיש או עקיצה, לא חסרות דרכים שבהן גם בעלי החיים החביבים ביותר מצליחים לפגוע בנו ובילדים. קורס עזרה ראשונה לעובדי הוראה מספק גם את הכלים להתמודד עם פגיעות מהסוג הזה, בין אם אתם יוצאים לטיול שנתי, ליום סיור בגן החיות או לפינת החי שבחרתם לטפח בין כותלי בית הספר. היכולת להגן על הילדים ולטפל במהירות בכל פציעה, היא חשובה.

5 – פגיעות ראש. הילדים משחקים בכדורסל בחצר או קלאס בגינה, והם עשויים ליפול, וגם הזהירים מכולם עשויים למצוא את עצמם עם הראש על הקרקע. לצד ניסיונות למנוע את התרחיש הזה ולחנך את הילדים קצת אחרת, פגיעות ראש הן תרחיש שחשוב מאוד להיות ערוכים לקראתו. זעזועי מוח ושברים בגולגולת הם לא אירועים נדירים.

6 – שטפי דם ופציעות. אז הילדים נופלים בחצר, ולפעמים זה נגמר עם פצע מדמם במיוחד, כזה שאיננו מסכן חיים אלא מותיר תחושת כאב לא מבוטלת וסימנים קצת פחות אטרקטיביים. בוגרי קורס עזרה ראשונה לעובדי הוראה יודעים לזהות את הפציעות השונות, את חומרתן ואת הדרך הנכונה לטפל בהן. אולי שטיפת המקום תספיק, אולי יש צורך במריחת פולידין או יוד, ואולי יש לחבוש את המקום או אפילו לקבעו? האפשרויות רבות, ועם הידע הנכון תדעו איך נכון לפעול בכל סיטואציה.

7 – התייבשות ומכת חום. חלק מהקיץ עובר בבית תחת המזגן, כשהילדים בחופשה, אבל ישראל מדינה חמה גם בין החודשים יוני לספטמבר, ובזמן הזה קיימת סכנת התייבשות. בין אם הילדים משחקים ומשתוללים בשיעורי החינוך הגופני אבל לא שותים מספיק, ובין אם הם יוצאים לטיול שנתי שבו הם צפויים לצעוד לאורך קילומטרים, חשוב לוודא שיש לכולם את הכלים להתמודד עם האתגרים הפיזיים כמו שצריך. יתרה מכך, אנשי ההוראה והגורמים שמלווים את הטיול, חשוב שיידעו מה עושים כשילד מתייבש, איך מגיבים למכת חום ומה הדרך הטובה ביותר להתמודד עם הסיטואציות הללו, בין אם אתם בכיתה ובין אם באמצע מסלול הליכה מפרך בדרום.

הכלים שלומדים במסגרת קורס עזרה ראשונה לעובדי הוראה

שבעת המצבים שהזכרנו כאן עדיין לא מספרים את הסיפור כולו, וגם לא משקפים את התמונה המלאה. עם זאת, במסגרת הקורס אתם עומדים לקבל לא מעט כלים חשובים שיאפשרו לכם להגיע לכל תרחיש מאיים עם ידע תיאורטי ומעשי, ועם שעות תרגול לא מבוטלות מאחוריכם. כך תדעו לזהות את חומרת הכוויה אם הילד נחשף לשמש יותר מדי או שיחק בטעות עם אש. כך תדעו לבצע החייאה אם חלילה יעלה הצורך, לטפל בפציעות, לקבע את הכתף או להציל ילד שסובל מחנק. הידע הזה ילווה אתכם לא רק במהלך שעות הלימודים (או הטיול) אלא גם הרבה אחרי. זהו הידע החשוב ביותר שאנחנו יכולים לרכוש לעצמנו.

איפה מועבר הקורס?

קורס עזרה ראשונה לעובדי הוראה יכול להתקיים בכל מקום שבו תבחרו, וכן, גם בין כותלי בית הספר. כך אתם למעשה בוחרים את המיקום הנוח ביותר עבורכם ועבור צוות ההוראה, בסביבה המוכרת ובלי להתאמץ יותר מדי. צוות המדריכים יגיע אל הכיתה שבה תבחרו לקיים את הקורס, והמשתתפים יקבלו שפע של אינפורמציה, מאנטומיה ופיזיולוגיה למתחילים, דרך איתור מצבי טראומה והלם, ועד אפיון מחלות כמו סכרת ואסטמה. הם יידעו איך חובשים פציעות, איך מטפלים בכוויות, איפה בדיוק לוחצים כשמבצעים עיסויי חזה ומה הצעד הראשון בפגיעת ראש. בקיצור, המון מידע, המון כלים.

התאמה אישית לכל ארגון

קורס עוזרה ראשונה לעובדי הוראה הוא קורס שיכול להתאים גם לכל מוסד לימודים באופן ספציפי. יכול להיות שישנם שיעורים או חוגים שמביאים עמם עוד כמה אתגרים שלא חשבתם עליהם קודם, וזה בדיוק הזמן להבין מה עושים ואיך מצמצמים סיכונים. גם היקף הקורס, השעות וגודל הקבוצה, על כולם תוכלו לשלוט בעצמכם. צוות ההוראה ידאג לתכנים, לחומרי העזר ולכל מה שאנשי ההוראה זקוקים, הכל כדי שבתום הקורס לא יישארו  נושאים בלתי פתורים או שאלות שלא קיבלו  מענה.

שומרים על הידע מדי שנתיים

עוד כלל אחד חשוב הוא שבוגרי קורס עזרה ראשונה לעובדי הראה נדרשים לעבור קורס ריענון אחת לשנתיים. בקורס הזה הם מתעדכנים בשינויים, אם היו. אולי פריטים מסוימים התווספו לתיק העזרה הראשונה ואולי נמצאה דרך  טובה יותר להתמודד עם בעיה פיזיולוגית כזו או אחרת. במסגרת קורס הריענון תקבלו את המידע הזה, וגם תתרגלו שוב כמה נושאים משמעותיים כמו החייאת תינוקות, טיפול בחנק וחבישות. החזרה הזו תאפשר לכם להגיב מהר ונכון אם חלילה תיקלעו למצב שבו מישהו מבין ילדי בית הספר ייפול או יאבד הכרה – גם אם עברו יותר משנתיים מאז השלמתם את הקורס לראשונה.

התיאוריה היא חלק מהעניין

יכול להיות שאתם תוהים האם אתם באמת צריכים את התיאוריה, את ההסברים על מערכות הנשימה והלב, או את הרקע הטכני שנשמע לכם כמו שיעור בביולוגיה. אלא שיש לנושאים האלה חשיבות עצומה. אם אנחנו לא מבינים את האופן שבו פועל הלב, עיסויי החזה עשויים להיות פחות יעילים, ואם לא נעמוד על ההבדלים בין גופו של האדם הבוגר לגופו של הפעוט נגלה שהלחיצות במהלך ההחייאה הובילה לפגיעות חמורות. הרקע הזה מאפשר לנו להבין טוב יותר איך אנחנו פועלים, איך עובד הגוף האנושי, מה משפיע עליו ומה מפריע לו. עם הידע הזה נדע איך לתקן, לטפל ולשנות, וזה בדיוק מה שבוגרי קורס עזרה ראשונה צריכים לדעת אחרי עשרות שעות לימוד ותרגול.

האם אתם חייבים לתרגל?

הנה ספוילר: התשובה היא כן. אתם בהחלט חייבים לתרגל. אנשים רבים נוטים לחשוב שאם למדו שיעור או שניים, אולי צפו בסרטון הדרכה, הם מוכנים לכל הפתעה. בפועל זה לא ממש נכון. מי שלא "מלכלך" את ידיו ומתרגל בעצמו את הטכניקה יגלה בשעת החירום שאין לו מושג איך עושים את זה, והוא גם יחשוש להסב נזק יותר מאשר תועלת. התרגול משפר את הביטחון שלנו בעצמנו, והוא גם מאפשר לנו להגיב מהר לכל סיטואציה. חוץ מזה, גם אם לעולם לא תיתקלו בילד שנחנק בחצר בית הספר, אתם לא יודעים מתי המידע הזה יהיה חשוב לכם. פציעות מתרחשות לא רק במוסד לימודים כזה או אחר, ואם תיקלעו לתאונת דרכים אי פעם, תדעו בדיוק איך אתם אמורים להגיב בתוך הסיטואציה, מפחידה ומלחיצה ככל שתיראה.

סכמת טיפול

במסגרת קורס עזרה ראשונה לעובדי הוראה ניתן דגש רב לסכמת הטיפול, ובצדק. הסכמה הזו קובעת עבורכם סדר פעולות שאם תפעלו לפיו, תוכלו לשפר את סיכוייכם להציל את הפצוע ולייעל את תהליך ההחלמה שלו. הסכמה הזו מגדירה עבורנו תהליך ברור ומובנה, וברגעי המתח – זה בדיוק מה שיעזור לנו להישאר עם היד על הדופק, לעבוד מסודר ולא לשכוח אף פרט ואף שלב. רק כך נוכל להעניק סיוע איכותי ואמיתי לפצוע, בין אם מדובר בילד שנפל במגרש הכדורסל, במורה שהחליק בחדר המורים או בעובר אורח שאיבד הכרה בזמן שצעדנו הביתה אחרי העבודה. אנחנו מוקפים בסכנות, ובמקום לחשוש מהן בכל רגע נתון, נדמה שיעיל יותר להתכונן ולדעת מה עושים אם וכאשר עולה הצורך, לא?