כל מה שחשוב לדעת על עזרה ראשונה בסיסית

סכימת החייאה
סכמת החייאה

אנחנו לא נתקלים במצבים האלה בחיי היומיום שלנו, וזו אולי אחת הסיבות העיקריות לכך שאנשים רבים קופאים כשהם מתמודדים עם אדם שאיבד הכרה או נחנק מגוף זר. הם יתקשו לזהות גם את הסימפטומים להופעתו של שבץ מוחי, למשל.

עזרה ראשונה בסיסית היא ללא ספק חשובה, ועם הידע הנכון נוכל להציל חיים ולסייע לאדם פצוע באופן מדויק ואיכותי יותר.

את הכלים הבסיסיים והצעדים החשובים תוכלו למצוא בדף המידע של מלער בקובץ PDF, "סכמת החייאה" אותו תוכלו לתלות במשרד, להשאיר בארנק או להעניק לאנשים הקרובים אליכם כדי לאפשר גם להם להגיע מוכנים לכל תרחיש אפשרי.

איך מבצעים החייאה במבוגרים?

באופן כללי אפשר לומר שאין הבדלים מהותיים בין סכמת החייאה במבוגרים לבין החייאת תינוקות.

עם זאת, יש בכל זאת שינויים קלים בתהליך העבודה בשני המצבים הללו, וכדאי להכיר אותם כדי להעניק טיפול נכון.

לצורך ביצוע החייאה במבוגרים חשוב לפעול לפי הצעדים הבאים, בסדר הזה:

  • ווידוא בטיחות:

במידת האפשר רצוי להיעזר בכפפות ו/או במסכת הנשמה, בעיקר כדי למנוע הידבקות במחלה כזו או אחרת, וכן יש להרחיק מהמקום עוברי אורח, בפרט כאשר הסיטואציה מסוכנת.

  • בדיקת הכרה:

יש לקרוא בשמו של האדם או לבחון האם הוא שומע ומסוגל להגיב. במידה ואין תגובה מילולית יש לצבוט (בזהירות) כדי לבחון תגובה פיזית. אם אין תגובה כלל, האדם מחוסר הכרה.

  • בדיקת נשימה:

האם האדם שלפניכם נושם? מה קצב הנשימות? אם הוא נושם יש לשמור על נתיב אוויר פתוח, וכן רצוי להרים את רגליו מעט באוויר (זווית של כ-30 מעלות). אם האדם אינו נושם יש להצטייד בדפיברילטור.

  • קריאה לעזרה:

זה הזמן לחייג 100 למוקד, לספק את הפרטים הידועים, לתאר את המצב (תאונת דרכים למשל) וכן לתאר את המטופל (מגיב? נושם?).

  • הבאת דפיברילטור:

היעזרו בעוברי אורח והביאו אל המקום דפיברילטור.

  • התחלת עיסויים מיידית:

ודאו שהאדם שלפניכם שרוע על גבי משטח קשה, חשפו את בית החזה ואתרו את הנקודה שבה יש לבצע עיסוי. זוהי הנקודה במרכז החזה בין הפטמות. התחילו ללחוץ מהר ובעוצמה כשאתם ניצבים בזווית של כ-90 מעלות, והרפו בן הלחיצות באופן מלא, בלי לנתק את הידיים מהגוף. הקפידו על קצב של 100 לחיצות בדקה, ללא הנשמה וללא הפסקה.

סכמת ההחייאה מופיעה גם בדף המידע של מלער "סכמת החייאה" אותו תוכלו להוריד לשימושכם האישי, להדפיס או להזמין אליכם עד הבית.

החייאת תינוקות – ההבדלים המרכזיים

כאמור, החייאת תינוקות אינה שונה באופן משמעותי אבל קיימים בכל זאת הבדלים בינה לבין החייאה במבוגרים, וחשוב לעמוד על הבדלים אלה. כאן מיקום הלחיצות מעט שונה, כסנטימטר אחד בלבד תחת קו הפטמות. כאן יש להשתמש בשתי אצבעות בלבד, בשל גודל גופו של התינוק, וקצב הלחיצות יעלה ל-120 מדי דקה. בנוסף יש להקפיד על הגבהת השכמות באמצעות היד או באמצעות חפץ.

חנק מגוף זר

אנחנו נוטים לדבר לא פעם אל חנק בקרב ילדים, והסיבה לכך קשורה בנטייה של הקטנטנים לטעום מכל הבא ביד, ובפרט חלקי צעצועים שיכולים להיכנס אל הפה בקלות. עם זאת, חנק עשוי להתרחש גם בשל אוכל החוסם את קנה הנשימה, והוא לא מוגבל לילדים בלבד. בנוסף, כדאי לזכור שללא טיפול מהיר ומדויק מצב זה מסכן חיים בשל חסימת מעבר החמצן אל המוח. אז מה עושים במצבים אלה?

חנק מגוף זר בקרב תינוקות

כשמדובר בתינוקות יש שלושה צעדים מרכזיים שיאפשרו טיפול מהיר ונכון:

בשלב הראשון הפכו את התינוק על הבטן והצמידו אותו אל האמה. כעת יש לטפוח על הגב באמצעות היד הפנויה, ורצוי לעשות זאת 4 עד 6 פעמים.

בשלב הבא יש להפוך את התינוק בחזרה ולבצע עיסוי חזה. עיסויים אלה דומים לאלה שהוסברו בסכמת ההחייאה, אך יש לבצע אותם 4-6 פעמים בלבד.

לבסוף בדקו את פיו של התינוק ובדקו האם הגוף הזר (הגורם האחראי לחנק) עדיין שם. אם כן, יש לנסות להוציאו בעדינות, ואין להכניס אצבעות לעומק הפה.

סדר פעולות זה מופיע לנוחיותכם גם בדף המידע של מלער, סכמת החייאה, אותו תוכלו להוריד אל המחשב או הטלפון הנייד, להדפיס או להזמין אליכם הביתה.

חנק בגוף זר בקרב מבוגרים

בהנחה שהאדם הנחנק עדיין בהכרה, תמרון היימליך יאפשר לנו לטפל בבעיה בצורה היעילה ביותר. לצורך כך השעינו עליכם את הנחנק (כשאתם עומדים), תפסו סביב חלל הבטן כאשר יד אחת מכווצת לאגרוף עם הבוהן כלפי מעלה ובזמן שהיד השנייה ניצבת מעליה. הפעילו לחץ פנימה ולמעלה וחזרו על הפעולה עד 10 פעמים נוספות או עד לעלייתו של הגוף הזר אל הפה.

אם הנפגע איבד את הכרתו יש לבצע עיסויי חזה כפי שהוסבר קודם ולהזעיק עזרה באופן מידי.

סימנים לשבץ מוחי

במקרה שבו אדם עובר שבץ מוחי, הזמן הוא קריטי והטיפול בו חייב להיות מהיר ככל האפשר. עם זאת אנשים רבים מתקשים לזהות סימפטומים של שבץ מוחי, בעיקר משום שהם אינם מכירים אותם או מודעים אליהם. אם כן, שלושה סימפטומים מרכזיים יכולים להעיד על הבעיה:

1 – חולשה בצד אחד של הגוף, מצב שיתבטא בחוסר היכולת של האדם להשתמש בצד זה של הגוף, להרים דברים או לאחוז בחפצים.

2 – בלבול והפרעות בדיבור, לרבות קושי בניסוח משפטים או שיבוש מילים.

3 – אסימטריה בפנים, מצב שבו האדם נראה לפתע "מעוות", חיוכו עקום וצד אחד של הפנים נראה "נפול" יותר מהאחר.

אם זיהיתם את הסימפטומים הללו, במלואם או בחלקם, יש לפנות באופן מידי לקבלת טיפול רפואי.

איך מתמודדים עם עילפון?

סיבות שונות עשויות להוביל לעילפון, ואם הסבירו לכם בעבר (או ראיתם בטלוויזיה) כי סטירות יכולות לסייע במצבים מהסוג הזה, זה הזמן לשבור את המיתוס. סטירות או התזת מים לא יספקו כל תוצאה וחשוב להימנע מהפעולות הללו. במקום, הרימו את רגליו של המטופל עד להחזרת ההכרה ולמשך כ-5 דקות נוספות. לאחר שיחזור להכרה יש לתת לו מעט משקה ומזון, רצוי ממותקים.

קורס עזרה ראשונה – ידע שאין לו תחליף

סכמת ההחייאה, ההיכרות עם הסימפטומים לשבץ מוחי ואופן הטיפול בחנק זר, כל אלה חשובים לאין שיעור. ההיכרות עם דרכי הטיפול היא שמאפשרת לנו להגיע ערוכים ומוכנים גם למצבי החירום, מה שיצמצם את אלמנט ההפתעה ויוביל לתפקוד טוב יותר בכל צורך. עם זאת, תרגול והעמקת הידע וההבנה הם צעדים חשובים לא פחות, ואלה הם היתרונות של קורס עזרה ראשונה.

קורסים אלה יכולים להתאים לכל אדם ולכל תרחיש, בין אם אתם עוסקים בתחומים כמו ספורט או הוראה ובין אם אתם רוצים להיות מוכנים לכל הפתעה גם בבית. אנשים רבים בוחרים לקבל את הידע החשוב הזה כדי שיוכלו לטפל בילדיהם במידת הצורך או במטרה להעניק טיפול איכותי ומדויק אם וכאשר ייקלעו למצבי חירום בכביש או בכל מקום אחר.

ממשיכים לתרגל ללא הפסקה

ההתנסות במסגרת קורס עזרה ראשונה, העבודה על בובת האימונים והליווי המקצועי של המדריך המיומן – כל אלה מעניקים כלים מצוינים ובעלי חשיבות עצומה בכל הקשור לטיפול המיידי בשטח. עם זאת, קורס ריענון עזרה ראשונה מאפשר לכם לחזור על הידע, על התיאוריה ועל הפרקטיקה, לתרגל את כל אותן פעולות חשובות ולשפר את המיומנות. בהנחה שהידע הזה ישמש אתכם לעתים רחוקות בלבד (אם בכלל), הרי שעלול לחלוף זמן רב מרגע התרגול ועד למצב האמת.

למעשה, אנשי מקצוע רבים המחויבים לעבור הכשרה בביצוע עזרה ראשונה מחויבים גם בהשלמת קורס ריענון עזרה ראשונה מדי שנתיים. גננות וסייעות, אנשי ביטחון, מצילים ומאמני כושר, כולם נדרשים להמשיך ולשמר את הידע, להישאר מעודכנים בכל שינוי ובכל עדכון, ולהגיע מוכנים לסיטואציות השונות עד כמה שאפשר.

תחושת הסיפוק שאין לה מתחרים

מעל לכל, קורס עזרה ראשונה מאפשר לכם להציל חיים ולמנוע פגיעות משמעותיות. החייאה נכונה, סילוק חפץ זר או טיפול מהיר בפציעה קשה הם שמחוללים שינוי של ממש ומאפשרים קבלת טיפול רפואי איכותי וטוב יותר לאחר הפינוי.

זוהי תחושת סיפוק נדירה וחשובה, ורק אם תדעו מה עליכם לעשות בכל רגע נתון תוכלו להגיב בצורה נכונה בשעת הצורך. דף המידע של מלער "סכמת החייאה" תמיד זמין לשימושכם במטרה להזכיר לכם איך יש לפעול בשטח, ואם תפעלו על פי סכמה מוגדרת וסדר עבודה ברור תוכלו להיות ממוקדים במטרה ולהציע מענה אמיתי וטוב לנפגעים בשטח.

פרטים נוספים ולתיאום הדרכה ניתן לפנות למרכז ההדרכה: 03-6700971